Hírek

Szenttamas.rs

 

Szenttamáson újra minden a citerazenéről szólt

Mintegy 100 fellépő, húsz műsorszám, erős középmezőny, jó hangulat jellemezte a 24. alkalommal megrendezett szenttamási Aranyciterát.

Újra citeramuzsikától volt hangos szombaton délután a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola előcsarnoka, ahol 24. alkalommal jöttek össze a tartomány kis citerásai, hogy a zsűrinek, a közönségnek és egymásnak megmutassák, mi mindent tanultak meg az elmúlt évek folyamán, ugyanakkor jót szórakozzanak, társalogjanak. Az Aranycitera rendezvény újra bebizonyította, van érdeklődés a fiatalok körében e népi hangszer iránt, csak foglalkozni kell velük, megszerettetni az asztali hangszert, melyet oly nagy előszeretettel használtak őseink.

A rendezvényt a szervező, a helyi Gion Nándor Kulturális Központ elnöke, Németh Dezső nyitotta meg, aki felszólalásában kitért a csaknem két és fél évtizedre visszatekintő, a tartományban egyedülálló ilyen jellegű zenei rendezvény történetére, továbbá örömét fejezte ki amiatt, hogy az idén újra megtelt az iskola előcsarnoka, és van érdeklődés a fiatalok körében a citeramuzsika iránt:

− Az Aranycitera megálmodója Zatkó Ibolya zenetanárnő volt, és 1995-ben a Szenttamáson megtartott Durindó és Gyöngyösbokréta kísérőrendezvényeként jött létre. A cél az volt, hogy a felnőttek mellett a kicsik is megmutathassák magukat, tudásukat. Akkoriban még működött a színházterem, a Vajdaságból jelentkezett csoportok itt az iskolában gyülekeztek, majd ünnepi menetben, énekszóval vonultak a színházterembe. Olyan évünk is volt, amikor 47 csoport jelentkezett, nagyon sok településen újból előkerültek a régen elfelejtett citerák, és egymásutánban alakultak a kisegyüttesek. Az akkori fellépők közül ma már többen citeraoktatóként adják át tudásukat a fiatalabb generációk számára – emlékeztetett Németh Dezső.

A vetélkedőn az idén tordai, erzsébetlaki, zentai, muzslyai, temerini, pacséri, törökbecsei, bogarasi, székelykevei, palicsi és helyi általános iskolás csoportok vettek részt, és három középiskolás szólista is megmutatta tudását. Senki sem ment haza díj nélkül. Amíg a zsűri értékelésre visszavonult, a közönség a Bódorka leánykórus és a Pitypang Néptáncegyesület fellépését követhette.

A bírálóbizottság tagjai, Szabó Gabriella és Borsi Ferenc döntése alapján az alsósok, szólisták-kettősök kategóriájában a tordai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület tagja, Sándor Dávid dicséretben részesült, az alsós kisegyütteseknél az erzsébetlaki Gilice citerazenekar, valamint a tordai Kincsünk citerazenekar ezüstoklevelet kapott. A felsősök, szólisták, kettősök kategóriájában a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ citerása, Szeles Veronika, valamint a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola citerása, Szerda Árpád arany-, a szenttamási Pitypang Néptáncegyesület citerásai, Lázár Violetta és Szabó Robertina, valamint a muzslyai Barta-Kocsis citerakettős ezüstoklevelet kaptak. A legerősebb mezőny a felsős kisegyüttesek kategóriájában volt. Bronzoklevelet kapott a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület Búzavirág citerazenekara, a Pacséri Művelődési Egyesület Zengő együttese és a Palics Magyar Művelődési Egyesület Harangvirág citerazenekara. Ezüstoklevelet kapott a szenttamási Pitypang Néptáncegyesület Bimballó csoportja, a törökbecsei Haverok citerahármas, valamint a bogarasi Búzavirág Művelődési Egyesület Pipacsok citerazenekara. Aranyoklevelet kapott a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola Kisbanda citerazenekara, az Aranycitera-díjat pedig a székelykevei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület citerásai vitték haza. A középiskolások kategóriájában brozoklevelet kapott Hajdú Aurél, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási központ tagja, míg Molnár Zsolt a szenttamási Pitypang Néptáncegyesület és Szajler Adrián, a temerini Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület tagja ezüstoklevél díjban részesültek.

Borsi Ferenc zsűritag, citeraművész a rendezvény után kifejtette, az ember 24 éves koráig már egy komoly fejlődési folyamaton megy át, megerősödik, és ez történt az Aranyciterával is. Van, aki szeretne megmutatkozni, bizonyítani, ez a vetélkedő pedig erre kiváló lehetőség: − Szenttamási vonatkozásban különösen jelentős maga a folyamat, hiszen Gion Nándor a műveiben, az irodalomban gyakorlatilag halhatatlanná tette az itteni citerát, citerahagyományt, másrészt az Aranycitera feladata, hogy a mindennapjainkba visszahozza mindazt, ami az irodalomban helyet foglal. Alkalmat ad azoknak a fiataloknak, akik kedvet kaptak hozzá, hogy valamilyen értékelést, visszajelzést kapjanak, ugyanakkor megismerkednek egymással, véleményt, tapasztalatot cserélnek. Az idén mintegy húsz fellépő, csoport és szólista vett részt a vetélkedőn, és elmondhatom, hogy senki sem volt nagyon gyenge. Valahogy úgy összegezném, hogy egy nagyon erős középmezőny alakult ki, ahol az alapokat mindenki jól tudja, de még mindig akad csiszolnivaló. És ez így a jó. Az Aranycitera ugyanakkor egy biztatás mindenkinek, hogyan kell továbbcsinálni, ugyanakkor szakmai vélemény arról, mit kell javítani – mutatott rá a hangszer nagymestere. Az elismerések mellett a szervezők mindegyik csoportnak és csoportvezetőnek ajándékcsomagot is biztosítottak. Az eredményhirdetés után a felkészítők számára Borsi Ferenc citeraművész tartott szakelőadást.

A rendezvény támogatói Szenttamás Község Önkormányzata, a Magyar Nemzeti Tanács a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság.

Paraczky László