Hírek

Szenttamas.rs

 

Magyarországon járt a szenttamási Bard Néptánc Együttes

A Bánát Egyesület szervezésében a Szeged melletti Deszken 2017. szeptember 9-én immár hetedik alkalommal rendezték meg az Ajvár Fesztivált. A szervezők a felnőtteket hagyományos szerb étel, az ajvár készítése (paprika sütés, hámozás, befőttes üvegbe rakás), vérpezsdítő szerb muzsika és illatozó, helyben sülő pecsenye, a gyermekeket pedig szalmalabirintussal, traktorsimogatóval és kukoricapuska-készítés lehetőségeivel várták. Este kulturális program, tánc és koncerteszerepeltek a kínálatában. A Deszki Szabadidő Parkban zajló rendezvényt ágyúszóval nyitották meg, majd az ajvár főzőverseny és a ,,paprikás“ versenyek következtek.

A rendezvényre első alkalommal kapott meghívást a szenttamási Bard Néptánc Egyesület, de a tácosokkal teli busz a határon való tumultus miatt csak bő háromórás késéssel érkezett Deszkre. Közben még az eső is eleredt, ennek ellenére a teltházas közönségnek a csapat vidám hangulatban és a maximumot nyújtva mutatkozott be.

Brczán Kristifor, a 2004-ben alakult deszki Banat Szerb Kulturális egyesület vezetője, egyúttal a falu alpolgármestere elmondta, az immár nemzetközivé nőtt Ajvár Fesztivál mellett nagyon sok szerb hagyományt elevenítettek fel az elmúlt években: ‒ A sorrendben VII. ajvárfőzést rendeztük az idén, amelynek fő célja, hogy összefogja azokat a nemzeteket, nemzetiségeket, amelyek használják az ajvárt. Idén Romániából, Szerbiából, Görögországból, Bulgáriából és Horvátországból érkeztek résztvevők, de vannak fiatal, afrikai fellépőink is, akik Szegeden járnak egyetemre. Idén több mint 30 kiállítónk volt, ideértve a kézművesekt és a borutcát, a ,,Balkáni Teraszon“ pedig igyekszünk bemutatni a vidékre jellemző gasztronómia egy részét. A program délutáni részében magyarországi szerb táncegyüttesek, továbbá a külföldről érkezett szerb néptánc csoportok fellépését kísérhették. Itt vannak még a tamburások, továbbá egy fúvós zenekar Zlatiborról, és szabadon mondhatjuk, hogy egy igazi gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény – sorolta a főszervező. Mint mondta, a szemerkélő eső a délután folyamán nem kedvezett a szabadtéri programoknak, ennek ellenére az óriási, mintegy 1000 négyzetméteres sátorban és a hatalmas színpadon semmi sem befolyásolta a jó hangulatot. A nagy sátorokkal szemben kisebb sátorok sokasága, tellítettsége tette még színesebbé a fesztivált. Ezek mindegyikében különböző kézműves foglalkozások folytak, illetve azok eredményeit, és termékeit tekinthették és vásárolhatták meg a látogatók. Az érdeklődők csaknem mindenütt ki is próbálhattak egy-egy kézművességet és kézimunka készítést.

Brczán Éva, az Arany kezek kézműves műhely vezetője elmondta, fő céljuk az egyesület ruhatárában található népviseletek rekonstrukciója, illetve felújítása: ‒ A mai rendezvényre meghívtuk a környező településeken működő kézimunka egyesületeket is, úgy kiállítani, mint értékesíteni. Vendégeink Tiszaszigetről, Ferencszállásról, Csongrádról, Szegedről érkeztek, és nemcsak kiállítani jöttek, hanem interaktív foglalkozásokat is bemutattak. Bemutatták, hogyan készül egy-egy kézimunka, hogyan kell ezeket összefűzni, hogyan kell hímezni, de egyúttal azt is, hogyan kell kifesteni a porcelánt, vagy kosarat fonni. Itt vannak velünk a Csongrád Megyei Értéktár kiállítói, és kiemelt fontosságú számunkra, hogy megmutassuk, mit hoztak – magyarázta a helyi műhely vezetője. Elmondta még, hogy egyelőre még csak egynapos a rendezvény, de már tavaly és tavalyelőtt is igény mutatkozott arra, hogy többnapossá tegyék, mert nagyon sok a színes program, és nem tudnak mindent egy napba bezsúfolni. Leszögezte, ha minden jól megy, jövőre többnapos lesz a rendezvény. Közben a mosolygós fiatal hölgytől megtudtuk, hogy a 3700 lakosú Deszken jelenleg 100 körül van a szerb nemzetiségűek száma, és sok közöttük az idős ember. Ennek ellenére, a közintézmények, sőt, még a település nyelve is ki van írva szerbül, méghozzá cirill írásmóddal: ‒ A falu vezetése is felismerte, hogy milyen lehetőség van a szerb kultúrában. Van saját iskolájuk, óvodájuk, templomuk és kultúrházuk. Rengeteg szerb hagyomány újítottunk fel, mint a karácsony, a húsvét, a búcsú. Az Ajvár Fesztivál mellett pedig barátkozós-főzős Bánát napunk is van – mondta Éva.

Krum Anna aki a Banat néptáncegyüttesben táncol megjegyezte, a szenttamásiak, tekintettel, hogy a határon való várakozás miatt később érkeztek, elég sok mindenről lemaradtak: ‒ Így például nem láthatták az ajvárkészítési versenyt, és a különböző gyermekprogramokat. Itt volt egy hőlégballon is, ami igazi látványosságnak indult, de a rossz idő közbeszólt, és nem emelkedett fel. Emellett lehetett licitálni, hogy az itt lévő szamárnak mekkora a súlya, de számtalan kézműves mesterség is látható, illetve elsajátítható volt. Szerintem a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki megtalálhatta a kedvére való kikapcsolódást. A cél tulajdonképpen a szerb hagyományok bemutatása és továbbadása, mint amilyen a hagyományos aratás, Szent Száva ünnepe, továbbá a karácsonyi és a húsvéti szokások, ami ezidáig szerintem teljes egészében sikerült. Az est hátralévő részében idén is hajnalig tartó mulatság várható, és biztos vagyok benne, hogy a környező településekről érkezettek mellett a külföldi vendégek és fellépők is jól érzik magukat – mondta a néptáncos.

Közben a színpadon egymást váltották a szerb és magyar néptáncosok és kórusok. A hangulatot tamburazenekar fokozta, de hatalmas érdeklődést váltott ki az arab-néger-kínai csapat is. Emanuellen (Ghána), Eduard Gerard (Uganda), Haj Dijen (Irak) és Yong (Kína) úgy szólóban mint közös fellépésben remekelt, és mindegyik műsorszámuk hosszantartó tapsot kapott. A négyórás néptánc-szemle hangulatát először az ottani tamburazenekar, majd a rézfúvósok fokozták. A késő éjszakai órákban visszainduló szenttamásiakat a határon újra tumultus fogadta, a várakozás ezúttal is bő három órás volt. Az eseménydús és jó hangulat után a csoport vezetőjét kértük mikrofonhoz: ‒ Egyesületünk 30 tagja vett részt az első bemutatkozásunkon, Deszken. A csoportot túlnyomórészt a középső, illetve az első csoport, kisebb részben pedig a veterán táncegyüttes tagjai képezték. Mivel 20 percet kaptunk a fellépésre, három koreográfiát mutattunk be, amelyek kivétel nélkül eredeti szerb néptáncok. Úgy tűnik, nagyon jól választottunk, hiszen a többi külföldi együttessel együtt igen magas színvonalat sikerült produkálni, aminek mi a vezetőségben különösen örülünk – mondta a Bard egyesület elnöke, Zoranka Paroški. Hozzátette, a fesztivál sokszínűsége igencsak emelte a színvonalat, ami a kiváló szervezés következménye: ‒ A négyórás néptáncbemutató, a tamburások és a rézfúvósok koncertje, a kiváló hangulat és a jó feltételek mindannyiunk számára csak tovább fokozta a pozitív benyomásokat, amelyek a fogadtatástól egészen a távozásig kísérték csapatunkat. Örülök, hogy Deszken lehettünk ma! – mondta elégedetten az elnök.

 

Paraczky László