Önök írják

Szenttamas.rs

 

Egy horvátországi származású, Szerbiából kivándorolt, Németországban élő tanár,

feleség, anya (és még egy tucat női szerep, s a sorrend is felcserélhető)

naplója a Szenttamás.rs portálon

43. rész

 

Az első 72 órás böjtöm

A böjt fogalma sokunk számára a vallási ünnepek előkészületét jelenti, a ketogén diétában pedig a szervezet feltöltődését. A Ketogén életmóddal élők csoportban először csodálkoztam, hogy vannak napok, amikor az emberek nem esznek. Nem értettem, de mivel a ketogén diétát is hülyeségnek tartottam először, ezért erre már nem mertem semmit sem mondani. 8 hónap ketogén diéta után a tagok közös böjtjének alkalmával kipróbáltam én is. Mivel valahogy kiestem a ketózisból, utána való nap nem igazán pörögtem, és az agyam sem, de egy héttel utána már ketózisban voltam, amikor újra böjtöltem, így sokkal jobban éreztem magam. Ekkor 48 óráig nem ettem.

Közben találtam egy cikket, amely egy tanulmányról ír, amelyben megállapították, hogy a 72 órás böjt megújítja az immunrendszerünket. A cikk Valter Longonak, a Kaliforniai Egyetem professzorának a szavait idézi, amikor leírja, hogy a böjt alkalmával a szervezetünk igyekszik energiát spórolni. Ehhez azokat az immunsejteket használja fel, amelyek károsodtak és amelyek feleslegesek. Megfigyelték, hogy hosszabb böjt, illetve éhezés alkalmával a fehér vérsejtek száma csökken embereknél és állatoknál egyaránt. A kísérletben hat hónapon át rendszeres, 2-4 napos böjtöket tartottak a résztvevők. Amikor újra táplálékhoz jut a test, akkor pedig visszatérnek a fehér vérsejtek. Az így megújult immunrendszerrel növelhetjük a hosszú és egészséges élet esélyét. A böjt során szervezetünk felhasználja glükóz-, zsír- és ketontartalékait is. Minden böjt az immunrendszer megújulását eredményezi. A jó hír az, hogy a szervezet megszabadul azoktól a részektől, amelyek sérültek vagy elöregedtek, így ha kemoterápia miatt sérült vagy elöregedett immunrendszerrel kezdünk böjtölni, rendszeres böjtöléssel regenerálhatjuk azt. A cikk elmondja, hogy a jógik és a bölcsek ezt évekig csinálták, a nyugati orvoslás pedig csak most zárkózik fel ehhez.

Lássuk, mit tapasztaltam:

A 48 órás böjt során jobb gondolkodást, könnyebb szellemi munkát, tapasztaltam, valamint jobban tudtam teljesíteni edzés közben, így a 72 órástól is hasonlókat vártam el.

Első nap (december 17.): A hidegben lesétáltam a városba, és vissza, így hazaérve ittam egy kávét. Egész nap jól éreztem magam. Éjszaka jól aludtam, kipihenten ébredtem.

Második nap (december 18.): Egész nap nem ettem semmit. Könnyű volt szellemi munkát végeznem, a gondolkodásom gyors, és jól éreztem magam. Délután viszont nagyon ettem volna marhahúslevest, de várnom kellett rá még egy napot.

Harmadik nap (december 19.): A böjt vége 19 órakor volt várható, de azon gondolkodtam, hogy ha akkor eszem, utána 20.30-kor nem tudok majd edzeni. Úgy terveztem, hogy inkább 17 órakor fogok kilépni, végül 13 órakor léptem ki, mivel kicsit szédülni kezdtem, valószínűleg a kávé miatt, amit megittam. 13 órakor megettem két főtt tojást, majd pedig a családdal ebédeltem 15 óra körül.

Összegzésképpen elmondanám, hogy végig jól éreztem magam, friss, üde voltam, és a gondolkodásom is tiszta volt, produktív voltam az írásban, könnyen koncentráltam, és az edzés is jól ment minden este. Következő alkalommal igyekszem erőt venni magamon, hogy kávét se igyak.

Az említett cikket itt találják:

https://ideapod.com/study-finds-fasting-72-hours-can-regenerate-entire-immune-system/

 

Mi történik, ha életmódot váltunk?

A videót itt találják:

https://www.youtube.com/watch?v=8mRdOpREKYE&t=3s

 

Diéta-születésnap

2017. december 28. igen fontos nap a diétám szempontjából. Ekkor sikerült újra, de ténylegesen a fogyás és az egészség útjára lépnem. Tavaly decemberben, az októberi epeműtét után felépülve úgy döntöttem, hogy diétázni kezdek, illetve folytatom azt, amit az epeműtét előtt is csináltam: nem eszem szénhidrátot. (Nem, nem ez vezetett a műtéthez, inkább az, hogy nem ettem elég zsírt, és nem tudott az epém kiürülni). Cukrot előtte sem ettem már, csak nagyon ritkán, de mézes, tönkölylisztes édességeket fogyasztottam. A súlyom lassan, de csökkent. Miért lassan? Azért, mert nem bírtam ki, hogy ne egyek pár kanál tejberizst, vagy néhány falat kenyeret. Amikor felfedeztem a kovászos kenyeret, és elkezdtem azt sütni, nehéz volt ellenállnom, hiszen nagyon finom. Ahhoz, hogy tejberizst ne egyek, két allergiás reakció vezetett. Egyszer pedig ugyanaz a reakció alakult ki bio tönkölybúza lisztből készült kenyér miatt is. Mindkét esetben csak az én szervezetem reagált így, a gyerekek és a férjem semmit sem tapasztaltak. Valószínűleg egy penészgomba toxinja okozta ezt, mivel a penészre amúgy is allergiás vagyok.

Amikor a valódi paleo-ketogén étrendre tértem át, akkor indult be a fogyás igazán. A paleo-ketogén diéta ellen csak tejtermékekkel szoktam véteni, de nem mindig, valamint ha édességet készítek, akkor darált magvakat teszek bele, de ez ritkán fordul elő.

Már néhány éve edzem, a fiam születése előtt is edzettem, és a várandósság vége felé is edzettem vele, és szülés után hat héttel újra kezdtem, majd pedig a lányommal a pocakomban végig edzettem: Insanity Max 30-at, és T25-öt, természetesen a könnyebb változatot mindkét esetben. A lányom hat hetes volt, amikor újra edzeni kezdtem. Akkor 98 kg voltam. Nem kemény diétával, de hat hónap alatt 6 kg-tól szabadultam meg. Azóta megcsináltam még az Insanity Deluxe-ot is, az Insanity Max 30-at és a Les Mills Combat Ultimate Warriort. Most újra az Insanity Deluxe-ot tervezem, hiszen fantasztikus edzéstervről van szó.A szoptatás alatt nem igazán tudtam fogyni. Amikor „diétázni” kezdtem, akkor sem lett sem több, sem kevesebb tejem, mint előtte: ugyanolyan kevés volt. Az epeműtét után pedig, amikor a lányom 8 hónapos volt, továbbra is odafigyeltem a szénhidrátok fogyasztására, és karácsonyra még süteményt sem készítettem.

A ketogén diéta elkezdéséhez az vezetett, amikor a férjem, látván háromhavi eredményemet, elkezdte az Atkins-diétát. Akkortájt ismerkedtünk meg a ketogén diéta gyógyító hatásaival, az általa elért sikerekkel, és úgy gondoltuk, megemeljük a zsírbevitelünket. Egy évvel előtte találkoztam már a ketogén diétával egy főleg amerikai anyukákból álló csoportban, ahol szinte mindenre ajánlották. Akkor hülyeségnek tartottam. Úgy gondoltam, annyi zsírt enni nem lehet egészséges. Bárcsak elkezdtem volna, talán még az epehólyagom is meglenne... Mindegy, ez a vonat már elment, a többi szervemet viszont egészségessé tehetem! Így kezdtük tavaly április végén a ketogén diétát. A zsírbevitel megemelése után azt vettem észre, hogy könnyebben jegyzek meg olyasmit, amit először hallok. Az iskolában, az egyetemen mindent sokszor el kellett olvasnom, mire el tudtam mondani. Sok mondatot be kellett magolnom, hogy vissza tudjam mondani, és csak akkor fogtam fel, amikor bemagoltam. Nem tudtam koncentrálni a tanulnivalóra. A szakmámtól eltérő dolgokra tudok most figyelni, ismeretlen témákra, tudományos cikkekre, amelyek lényegét számomra meglepő módon tudom elmesélni. A legnagyobb eredmény mégis egy banális dolog: hosszas gondolkodás nélkül, kapásból tudom, melyik a jobb és melyik a bal kezem. Nevetséges lehet, de soha sem tudtam, csak ha elgondolkodtam rajta. A másik, amit szintén kevertem az a karfiol és a karalábé. Ezeket ma sem tudom kapásból, de kb. 5 másodperc gondolkodás után eszembe jut. Ketogén diéta előtt ez a gondolkodás 15-20 másodpercig tartott, a jobb és bal kéz pedig néha ennél is tovább.

Emellett a férjem kiálló visszerei kezdtek visszahúzódni, az én kirepedezett kapillárisaim a lábamon szintén húzódnak vissza, kevésbé ráncos az arcunk, nekem nem kattognak annyira a térdeim, és a bal forgóm (edzés közben), a férjemnek nincsenek lábgörcsei, nekem nem görcsöl éjszaka a kezem, a férjem állandó fejfájásai megszűntek, visszahúzódott az aranyerem (a statisztikák szerint minden második embert érint, tehát, ha Ön nem, akkor valószínűleg a párja szenved tőle) és minden kellemetlenség megszűnt, amit az okozott. Nem puffadunk, nincsenek pattanásaink, nincsenek hasi görcseink, fájdalommentes lett a menstruációm, nincs egy hetes PMS, esetleg egy napos, megszűnt a normálisnál erősebb hüvelyi folyásom, tudunk „izé” hajtogatása nélkül beszélgetni, nekem gyorsabban gyógyulnak a sebeim, amelyek mindig nagyon sokáig pirosak voltak, sőt, az epeműtét helyei is a diéta elkezdése után kezdtek világosabbá válni. Régóta, pontosabban 2012. júniusa óta kínzott derékfájás, amely a lányom születése után lett nagyon-nagyon rossz. Ha nem edzettem, akkor másnap alig bírtam emelni, vagy amikor este lefekvés után nem sokkal fel kellett valamiért kelnem, nem bírtam lábra állni. A falba, szekrénybe kapaszkodva mentem a fiam szobájáig, amikor minden éjjel éjfél és egy óra között ki kellett mennie a mosdóba. Ha edzettem, másnap, amikor kipihentem magam, rendben voltam, de ha nem edzettem, egész nap fájt a derekam. Ez a kegyetlen fájdalom a ketogén életmód megkezdése után 2-3 héttel, a férjem lábgörcseivel kb. egy időben szűnt meg. Mondhatnánk, hogy az edzés miatt, de akkor hamarabb is megszűnt volna, és nem ennyire hirtelen történik. A legérdekesebb, hogy ha gyümölcsöt eszem, enyhén, de érzem a derekam. Amíg kínzott a derékfájás, csak derekat takaró pólóban tudtam edzeni, mert különben kegyetlen fájdalmat éreztem az edzés végére. Most már ez sem jellemző.

Sok minden megváltozott, sokkal jobban vagyunk. Ennyi pozitív hatás után furcsa azt hallani, hogy van, aki fél a zsírtól és a koleszterintől, és hihetetlen, hogy hiába mondjuk el mindezt, mégsem változtatnak. Érdekes, mennyire a cukor karmai között vannak az emberek, ráadásul attól félnek, mi lesz velük cukor nélkül.

 

Cukkiniből lepény?

Kevés szénhidráttal, finom, könnyű elkészíteni.

A receptet itt találják:

http://berta-irma.com/cukkinilepeny


 

Berta Irma

(Forrás: Berta Irma blogja: http://berta-irma.com)

További írások a szerzőtől

Vissza a főoldalra