Hírek

Szenttamas.rs

Ahol a hagyományokat a „civilek viszik tovább”

 

Újhartyán, a Pest megyei kisváros mindig is a sváb hagyományoknak megfelelően élt. Német nemzetiségi kultúráját, szokásait a mai napig őrzi. Ez főleg az egyházi, vallási szokásokban, egyéb más ünnepekben, továbbá lakodalmak alkalmával nyilvánul meg. Anyanyelvüket, a svábot, mára csak a legidősebb korosztály beszéli, vagy csak érti, de zenei anyanyelvük megmaradt, és azóta is használják. A településen fúvószenekarok, táncsoportok és több civil szervezet is működik, melyek egyrészt őrzik a múltat és természetesen eleget tesznek a jelenkor közösségteremtő kulturális életének is. A község hagyományőrző kulturális csoportjai rendszeresen ott vannak a német nemzetiségi rendezvényeken, a község pedig maga is rendez hasonló találkozókat.

 

Hagyományőrzés és Bagolyfészek

 

A Hercel Sváb Hagyományőrő Egyesület 2003 óta működik, alapítói a már 1991 óta működő helyi felnőtt tánccsoport tagjai – hallottuk az egyesület elnökasszonyától Hornyák Gyulánétól: - Az egyesület, ezen belül pedig a tánccsoport fő célja a helyi sváb táncok felevenítése volt, ami  később kibővült az újhartyáni, sváb gasztronómiával, a kulturális örökség felkutatásával, a közös cél pedig ezek megóvása és továbbadása a fiataloknak. Tavaly már sikerült rendeznünk egy konkrét gasztronómiai programot is, ami a fiatalok kezdeményezésére jött létre, és a sváb ételkülönlegességek sütéséről szólt. Akkor még nem volt olyan hely a településen, ahol kivitelezhető lett volna ez a 10-15 fiatal számára szervezett sűtőtábor, amelyen természetesen a sváb sütemények elkészítését láttuk elő. Ezért az első ilyen rendezvényt sátor alatt tartottuk, és mivel mindannyian nagyon élvezték, úgy határoztunk, hogy tradicionálissá tesszük. Ekkor felvetődött egy olyan épület kérdése is, ahol ezt a hagyományt, továbbá a kézműves tevékenységeket is tovább tudnánk vinni. 2013-ban a helyi önkormányzat támogatásával sikerült elnyernünk egy pályázatot, és EU-s támogatással elkészült a Kézműves ház és ifjúsági szállás, melyet az idén augusztus 4-én adtunk át rendeltetésének. Természetesen a cél ugyanaz, tehát a nyári szünidőben a gyerekek és fiatalok számára a különböző kézműves táborok megszervezése - magyarázta a hagyományőrző egyesület elnöke. - Mivel a Bagolyfészek

Bagolyfészek

nek nevezett civil házban van szállási lehetőség is, a két emeleti szobában 10-10 fiatal részére, az említett  rendezvényeken a távolabbi helyekről érkező csoportok is részt tudnak venni, akár külföldről, akár a testvérvárosi településekről jönnek. A már felsorolt sütés-főzés mellett működik itt még zeneiskola, táncműhely stb., tehát maga a ház sokszínű, és maximálisan kihasználható, hiszen minden csoport igényét kielégítő korszerű felszereléssel rendelkezik. Elsőként a helyi alsósok egy csoportja lakta be a házat, utánuk pedig egy 10 fős felső tagozatos csoport egy 20 éve működő erdélyi partnerkapcsolatnak köszönhetően felsősósfalvai gyerekekkel volt itt. Számukra a pedagógusok szerveztek egy egyhetes programot és nagyon élvezték. A jelen pillanatban ott tartunk, hogy itt helyben összegyűjtjük azokat a régi, hagyományos kézműves dolgokat, amelyeket ide be lehetne hozni, de ugyanezen jelleggel keressük a nemzetközi kapcsolatokat is. Olyan csoportokra gondolok, akik ápolják saját környezetük  kézművességét, legyen az horgolás, üvegezés, csuhézás, vesszőfonás stb. Ugyanakkor itt helyben nagy igény van a sváb gasztronómia továbbvitelére, és erre is szeretnék fokozottan odafigyelni – mondt hírportálunknak  Hornyák Gyuláné, aki kiemelte, hogy az egyesület évek óta részt vesz úgy a helyi, mint az országos és nemzetközi kulturális eseményeken. Gy
űjtik és folyamatosan feldolgozzák az ősök szokásait, régi fényképeket, dokumentumokat, kulturális értékeket, melyeknek egy részét digitálisan archiválják.

 

Hitben, szeretetben, békességben

 

A Hartyáni Katolikus Ifjúsági Közösség elsősorban az általános iskolában folyó hitoktatásból indul ki, a 8. osztályig elballagott ifjúságot próbálja összefogni, és a keresztény értékrendet képviselve erősítik egymást hitben, szeretetben és békességben – mondta portálunknak Klemencz Tiborné, a közösség vezetője, hitoktatója. Mint mondja, rendszeresek az ifjúsági találkozók, melyekre az önkormányzat mindig biztosít egy termet, ahol összejönnek a keresztény fiatalokat érintő és érdeklő vallásos, de egyéb témákról is beszélgetnek. Katolikus ifjúsági talákozókon vesznek részt, és évente járnak az ifjúsági táborokba, amelyeket az ország más-más pontján szerveznek meg. Ezeken az összejöveteleken pedig a fő cél a keresztény vallás erősítése: - Az idei Hartyánfeszten is együtt vagyunk az itteni sváb fiatalok baráti körével, hiszen a svábságot mindig is a katolikus vallásosság tartotta össze, vagyis a két dolog szorosan összefonódik. Folyamatosan részt veszünk a falunapon, valamint a nemzeti és vallási ünnepeink alkalmából szervezett rendezvényeken. Elmaradhatatlan plédául a közös karácsonyi betlehemezés, de mindezek mellett együtt sütünk-főzünk a fiatalokkal, és erősítjük a közösségi szellemet - mondta a hitoktató.

Sváb Fiatalok Baráti Köre

 Ahol a lányok tacskellt gyúrnak

 

A katolikus egyesülettel egy sátorban ebédként babgulyást tálalt bodaggal és tacskellal kísérve a Hartyáni Sváb Fiatalok Baráti Köre civil szervezet, melynek alelnöke, Majeczky Martin büszkén meséli, hogy a szervezet 12 alapító tagja nagyon régóta barátkozott egymással, és egyéves születésnapjukra már 30 főt létszámmal dicsekedhenek.

- Úgy gondoltuk, kellene Újhartyánnak is egy olyan fiatalokból álló egyesület, amely a fiatalokat is tudja aktivizálni és belevonni a nemzetiségi, a sváb hagyomány és identitás erősítésébe és a német nyelv népszerűsítésébe. Nagyon aktívan dolgoztunk az elmúlt egy év  alatt. Februárban például sikerült visszahoznunk egy szép régi farsangi szokást, a tuskóhúzást, harmonikaszóval jártuk körül a lányos házakat. Emellett májusfát állítottunk, és másodszor szerveztük meg a sütőtábort, ahol a helyi lányok és fiatalasszonyok megtanulták sütni a sváb specialitásokat. A Hartyánfeszten kiállított finom falatokat a lányok önállóan készítették el, és amint látható, nagy sikerrel, hiszen nagyon kelendő amit kihoztunk – magyarázta Martin. Szerinte a siker kulcsa abban van, hogy a régi hagyományokat, ez esetben a gasztronómiai bemutatót úgy kell megszervezni, hogy az a fiatalok számára is vonzó legyen: - Ezt úgy oldottuk meg, hogy az eddigi programok esetében (tuskóhúzás, májusfa állítás) mindenki megérdeklődte a szülőknél, nagyszülőknél, hogy ez valamikor hogyan nézett ki, és ezekbe a régi szokásokba belevittünk új dolgokat is, amik nekünk tetszenek. Tudni kell azt, hogy a fiataloknak ma már teljesen másképpen kell szervezni a programokat, mint 50 vagy 100 évvel ezelőtt, vagyis fejlődni kell a korral, használni a technikai lehetőségeket – tette hozzá az egyesület titkára.

Kép a szövegbe

És valóban elgondolkodtató, hiszen összehangolva  a dolgokat minden fiatal megtalálja magának azt, ami az övé, ami neki tetszik, amit a saját családjától hallott, miközben az egész csapat egy egységet képez, a mondanivaló vagy bemutatott dolog pedig semmit sem veszít a hagyományos értékrendből.

- Annak külön örülünk, hogy egyre többen vagyunk, egyre többen ismerik fel célkitűzésünket. Sokan rájöttek, hogy a hagyományőrzés a maga szépsége mellett szórakoztató jellegű is lehet, a régi dolgok mellett pedig odafigyelünk egymásra is, jókat beszélgetünk, szórakozunk, társalgunk együtt. Már egy jó ideje megbeszéltünk, hogy az idei Hartyánfeszt rendezvényre egyforma pólókat csináltatunk, és abban jövünk ki, a lányok viszont ragaszkodtak az eredeti elképzeléshez, vagyis a népviseletben való megjelenéshez a fesztiválon. Nem erőltetésből, hanem azért, mert egyszerűen szeretik viselni ezt a hagyományos öltözéket. Mint kiderült, ez utóbbi döntés hatalmas sikernek bizonyult, és ennek mindannyian örülünk – mondja Martin. Közben eszünk a kirakott bodagból és megnézzük, milyen lekvárt tettek a lányok a tacskellba. A fiatal szervezet egyik tagja a mellettünk álló Brabanti Viktória pedig elmondja, hogy ezt ők készítették sajátkezűleg odahaza, senki sem segített nekik. Elmondja azt is, hogy már ebben a hónapban beindul a sváb hagyományos tánckurzus, ahol mindenkinek alkalma lesz megtanulni a valamikori táncokat, de készülődnek Németországba is, ahol betlehemezni szeretnének. – Még nagyon sok tervünk van az idén, de jövőre még több lesz – dicsekedett Viktória.

 

Paraczky László