Évértékelő

Szenttamas.rs

 

A Gion Nándor Kulturális Központ tevékenysége a 2022. évben

A 2022. évet nagy lendülettel kezdtük, több jelentős rendezvényt és jubileumi ünnepséget terveztünk, s ezeket teljes egészében sikerült meg is valósítanunk.

Az év első hónapjának utolsó napján járt le a 2021. február elsején meghirdetett regénypályázat beadásának a határideje. A pályázatra öt munka érkezett, amelyek a zsűrihöz kerültek elbírálásra. Február elsején, Gion Nándor születése napján ismét meghirdettük a Gion Nándor Novellapályázatot. A munkák beadásának a határideje június 30-a volt.A februári Gion Nándor Napok keretében a szenttamási Népkönyvtárral közösen rajz- és fogalmazási versenyt hirdettünk az általános iskola diákjainak.

Az első nagy projektumot még 2021 végén kezdtük el megvalósítani, ez a Petőfi Sándor-mellszobor felállítása volt, amit az 1848/49. évi szabadságharc emlékére terveztük, egyúttal emléket állítva Petőfinek is. A központi eseményre március 13-án került sor a szenttamási Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom udvarában. A szoboravató alkalmából összefogott a szenttamási magyarság, jelen voltak testvérvárosunk, Orosháza képviselői, továbbá a község és közösségünk elöljárói. Kiemelném, hogy a szobor felállítást a Gion Nándor Kulturális Központ kezdeményezte, a mellszobrot, amely Túri Török Tibor magyarországi szobrász munkája, Orosháza Város Önkormányzata adományozta a szenttamásiaknak, a helyszínt pedig a szenttamási egyházközösség biztosította.Április 11-én a magyar költészet napját ünnepeltük meg a szenttamási Népkönyvtárral közösen szervezett rendezvényen.A következő rendezvényünk a XXVII. Aranycitera volt, amit a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában rendeztünk meg sikeresen.Évek óta terveztük, hogy a Gion Nándor Emlékház működtetéséhez munkatársat alkalmazunk, elképzelésünket az idén sikerült pályázat útján megvalósítanunk. Igaz, egyelőre egy évre, de úgy gondolom, hogy a szerződést sikerül egy újabb évre meghosszabbítanunk.

A nyár folyamán a Magyar Nemzeti Tanács hathatós támogatásával sikerült az emlékházat átfesteni, így a hátralévő rendezvényekre már a felújított házban és megszépült udvarban került sor.

Ugyancsak a Magyar Nemzeti Tanács támogatásának köszönhetően sikerült az udvarban felállítani Gion Nándor mellszobrát, ami Szilágyi László újvidéki szobrászművész munkája. A szoboravatóra augusztus 14-én, az emlékház megnyitásának tizenkettedik évfordulóján került sor a Gion Nándor Szépirodalmi Pályázatok díjkiosztó ünnepsége keretében.

Az év hátralévő része a regénypályázat és a novellapályázat antológiájának a szerkesztésével, megtervezésével telt el. Ennek eredményeként az év végéig megjelenik a 2021-es novellapályázat antológiája, jövőre pedig a regény- és a 2022-es novellapályázat válogatása. A Gion Nándor-bibliográfia újabb kiadása is elkészült, megjelentetése folyamatban van.

Folyamatban van az Ez a nap a miénk Gion Nándor regényének a szerb nyelvre való fordítása, melynek megjelenése az idei évben várható. A fordító: Vickó Árpád.

A járványt követő időszakban az idén újra fogadtunk kiránduló csoportokat és látogatókat.

A másik fontos dolog, amit egész évben folyamatosan műveltünk, az a szenttamási és a környező magyar közösségek tájékoztatása a Szenttamási Hírportál (szenttamás.rs) felületén, szerkesztrőségünk, bár megnyirbált anyagi támogatással, de sikeresen működött a 2022. évben is. Újságírónk, Paraczky László kapta a Magyar Szó napilap idei Az Év Újságírója díját. Tizedik éve frissül új hírekkel naponta a hírportál, a jubileum alkalmából a honlapunkon megjelent cikkekből összeállítottunk egy válogatást, a kötet keresztmetszete az elmúlt tíz év érdekes és jelentős eseményeinek. A 276 oldalas, színes fotókkal illusztrált könyv megjelenése a napokban várható.

Az év végén szeretném megköszöni minden támogatónak és munkatársunknak az önzetlen segítséget és egyben kívánok mindenkinek nagyon boldog és szerencsés 2023. évet.

 

 

Szöveg: Németh Dezső

Fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs