Hírek

Szenttamas.rs

 

Különdíjat hoztak haza a szenttamási diákok a kiskunhalasi versenyről

A kiskunhalasi székhelyű Erdélyi Csillagok Egyesület április 5-én, pénteken 19. alkalommal szervezte meg a Klasszikus Erdélyi Magyar Irodalom Kárpát-medencei Prózafelolvasó Versenyét.

A rendezvény résztvevőit először dr. Döme Ottó, az egyesület elnöke köszöntötte, és kifejtette, az Erdélyi Helikon írói előtti tisztelgés és munkásságuk ápolása viszi előre a rendezvényt. Mint mondta, az érdeklődés minden évben nagy. Idén például negyven diák jött el felolvasni, a magyarországiak mellett Felvidékről, Erdélyből és Délvidékről is vannak résztvevők. Köszönetet mondott a városvezetésnek, a rendezvény támogatóinak és a versenyzőknek, közben kiemelte, mára szerinte mindenki megértette, hogy milyen értékeket képvisel ez a verseny.

Őt követően Bányai Gábor országgyűlési képviselő, majd Téglás László, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Szakgimnázium igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, a versenyt pedig dr. Molnár Gergely, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet osztályvezetője nyitotta meg.

A megmérettetésen két korosztályban indultak a diákok. Az általános iskolások Wass Albert Mesék könyvéből, a középiskolások pedig Nyirő József A sibói bölény című művéből olvastak fel.

Szenttamást a versenyen öt középiskolás diák, Bezeg Andrea, Balázs Nikoletta, Tóth Nikoletta, Molnár Zsolt és Salamon Ákos képviselte. Mindannyian jól szerepeltek, Balázs Nikoletta, az újvidéki Április 7. Egészségügyi Középiskola tanulója a Halasi Csipke Közalapítvány különdíját hozta haza. Felkészítőjük Paraczky László volt.

A birálóbizottság munkájában az idén is részt vett két vajdasági tanár, dr. Hózsa Éva egyetemi tanár a középiskolás diákok felolvasását véleményezte, dr. Horváth Futó Hargita egyetemi tanár pedig az általános iskolások kategóriájában zsűrizett.

A pénteki program koszorúzással fejeződött be az Erdélyi Csillagok Fájánál, ahol az Erdélyi Helikon íróinak tisztelegve emlékművet is avattak. 

P. L.