Hírek

Szenttamas.rs

 

Három napos volt az idén a Hartyánfeszt

A Pest megyei Újhartyán településen az idén szeptember 8-10-ig immár 11. alkalommal került megrendezésre a Hartyánfeszt. A felélesztett sváb hagyományok művelése és továbbadása mellett a rendezvény célja, hogy a zene-, a tánc-, a népművészet, a gasztronómia, valamint az e köré szerveződő programokkal Magyarország egész területéről a településre csábítsa a vendégeket. Újra terítéken voltak a helyi sváb ételspecialitások: bableves, babostészta, babos káposzta, hercel, hagymáslepény, cimetkrofni, labdarózsa, sufnúdli, káposztás cvekedli, vadas zsemlegombóccal, sváb csülök, kvaka, matutka, flekel, smórni, tacskel és a vajas kifli. A rendezvény 2017. szeptember 8-án, pénteken német nemzetiségi estel kezdődött, melynek vendégei a Szigetszentmártoni német nemzetiségi tánccsoport és a németországi Tapfheim település polgármestere és Tűzoltó Egyesülete voltak, akik Újhartyánnak egy új tűzoltókocsit ajándékoztak.

Másnap délelőtt futóversenyt rendeztek, majd 12 óra 30 perckor az Újharyáni Könyvtár Pinceklubjában megnyílt az Örkényi Cziffra György Alapfokú Művészeti Iskola újhartyáni képzőművész tanszakának éves kiállítása és a Nemzetiségi Festőműhely munkáiból válogatott kiállítás. Ezt követően a civil szervezetek és a német tűzoltócsapat hagyományos utcai felvonulása következett, majd az óvodások és iskolások táncbemutatói. Közben a Hősök terén 50 sátorban német nemzetiségi specialitásokat szolgáltak fel, és ünnepélyesen átadták a tűzoltókocsit. Este fél 9-kor Péterfy Bori koncertjét követhettékaz érdeklődők, ami után utcabál volt, hajnalig.

Az idei rendezvényen a szenttamási önkormányzatot a polgármester Radivoj Paroški, Bergel Aranka polgármester-helyettes, Radivoj Debeljački a községi tanács nemzetközi és regionális kapcsolatokkal megbízott tanácsosa, Szabados Fodor Beáta tájékoztatási tanácsos és Ifjú Zoltán kulturális tanácsos képviselte. A delegáció egy része a Hartyánfesztről hazafelé tartva megállt Deszken, ahol az Ajvár Fesztivál rendezvényen a szenttamási Bard Művelődési Egyesület néptáncosai is felléptek. Értékelve az újhartyáni látogatást, Ifjú Zoltán portálunknak elmondta, külön örömére szolgál, hogy Újhartyán és Szenttamás között a már több éve tartó, szoros kulturális-művelődési és hagyományápolási együttműködés tovább folytatódik: ‒ A szenttamási önkormányzat az idén is kapott meghívást Újhartyán városától az egyik legnagyobb helyi ünnepségre, a Hartyánfesztre. Nagyon jó lehetőség volt ez arra, hogy a két polgármester találkozzon és megismerkedjenek. Olyan megállapodás született, hogy a két város testvérvárosi kapcsolatot teremt egymással, és ennek érdekében Schulcz József újhartyáni polgármester még e hó végén vagy a jövő hónap elején Szenttamásra látogat, hogy megbeszéljék az ezzel kapcsolatos részleteket. Szerintem az eddigieknél még szorosabb kapcsolat jön majd létre, aminek köszönhetően mind a két település jól jár. A Bard néptáncosai már hagyományosan részt vesznek a Hartyánfeszten, idén azonban a csoport Deszkre is kapott meghívást, és egyszerre sajnos nem tud két különböző helyen fellépni – magyarázta a községi tanácsos. Hozzátette, a Hartyánfeszt az idén is nagyon színvonalas volt, és a deszki rendezvény is kiválóan sikerült.

 

Paraczky László