Hírek

Szenttamás.rs

 

Megünnepelték az idősek világnapját Szenttamáson

 

Az ENSZ közgyűlése 1991 októberétől jegyzi az idősek világnapját, hogy minden évben legyen egy nap, amikor mindenki azokra az értékekre gondol, amelyeket az idősödő emberek életük során felhalmoznak, szűkebb és tágabb környezetüknek átadnak. Ennek kapcsán a szenttamási Szociális Központ már az őszi hónap első napján immár 11 éve szerény ünnepséget szervez, amelyre a város képviselői mellett az idősekkel foglakozó civil szervezetek és a nyugdíjas egyesület képviselőit is meghívják.

A hétfői ünnepségen, amelyen jelen volt Radivoj Paroški polgármester is, a jelenlévőket először Biserka Veselinović, a Szociális Központ igazgatója köszöntötte: ‒ Nagyon örülök, hogy ennyien összejöttünk, és a társadalom részéről egyre nagyobb fokú megértés nyilvánul meg az idősek iránt. A legfontosabb üzenet az idősek számára talán az, hogy továbbra is legyenek türelemmel a problémák megoldásait illetően, s legyenek mindenkivel olyan türelmesek, amilyenek eddig is voltak. Azonban fontos, hogy a saját életüket ne másnak, hanem maguknak, a saját szükségleteiknek szenteljék, hogy élvezzék az időskor minden percét, az évtizedeken át folyó munkájuk gyümölcsét, és legyenek újra eredményesek mindenben, amihez csak hozzákezdenek – mondta a központ igazgatója. Hozzátette, a szenttamási társadalom mindig támogatta az idősek részéről, illetve a központ részéről felterjesztett, az időskor könnyebb, nyugodtabb, szebb elviselésére tett javaslatokat.

Szenttamás Község polgármestere, Radivoj Paroški elmondta, nagyon szívesen tesz eleget a felkérésnek, hogy egy kis időt a legidősebb korosztállyal töltsön, hiszen ezek a találkozások egyúttal jó lehetőségek a közös, szép emlékek felidézésére, megosztják az élet emlékeit, amelyeket korábban modernnek tekintettek, és ma egy békés, boldog idő emlékezetét képezik. Nyugdíjasaink számára egy ilyen figyelmesség minden bizonnyal sokat jelent, és a mai nap, az idősek világnapja jó alkalom, hogy elbeszélgessünk a mindennapokról az ún. harmadik korban élő polgártársainkkal. A tény, hogy ők idősek, még nem azt jelenti, hogy elfelejtettük őket. A Szociális Központ minden héten otthont ad az idősek által szervezett különböző műhelymunkáknak. Egy ilyen műhelymunka keretében készült a nagy kosár birsalmalekváros aprósütemény, amellyel az ünnepségen résztvevőket megkínálták, cserébe viszont egy-egy szál rózsát kaptak.

‒ Azért vagyunk ma itt, hogy elbeszélgessünk településünk legidősebb polgáraival, akik a központ keretében különféle tevékenységekkel foglalkoznak, műhelymunkákat szerveznek, és együtt tudnak örülni az apró, jelentéktelen dolgoknak is. Az önkormányzat folyamatosan támogatja a központ idős személyekkel törődő törekvését. Ma újra megtekinthettük mindazt, amit készítenek, meggyőződtünk arról, hogy idejüket magukkal és a másokkal való törődésnek szentelik, szebbé, érdekesebbé téve azt. Nagyon szép fogadásban volt részünk, és ebben a kellemes környezetben jó volt együtt társalogni. Felajánlottuk, hogy az önkormányzat támogatni fog egy általuk szervezett és tervezett kirándulást, továbbá minden olyan programot, amire szükségük van – mondta a szenttamási polgármester.

Az ünnep jó hangulatban, közös ebéddel zárult.

 

P. L. (Fotó: S. V. K.)