Hírek

Szenttamas.rs

 

Készül a szenttamási bemutató

 

A Lazar című monodráma szenttamási bemutatója előtt (péntek, október 12.) az önkormányzatban sajtótájékoztatót tartottak, amelyen a polgármester, Radivoj Paroški kijelentette, jó úton halad a község, hogy megköszönjön a Dunđerski családnak mindent, amit tett a városért: ‒ Két itteni teret nevezük el róluk, de további projektek és tervek vannak az egykor leggazdagabb szenttamási családdal kapcsolatban. Már tavaly beszéltünk arról, hogyan kellene lesöpreni a port a teljesen feledésbe merült családról. Az első lépések 2006-ban történtek, amikor meghirdették a Lenkin prsten díjat. A Dunđerski családról tudni kell, hogy a legnevesebbek éppen a szenttamási temetőben lévő kápolnában nyugszanak. Egyetlen utcát sem neveztek el róluk, bár annak idején rengeteget tettek a városért ‒ mondta a község első embere. Hozzátette, a monodráma szenttamási bemutatóját a község mellett a helyi mezőgazdászok támogatták.

Zoran Subotički, a darab szereplője hangsúlyozta: ‒ A Dunđerski család csodálatos világa elnevezésű projektum támogatását illetően mindenképpen kiemelhető a szenttamási önkormányzat. Lazar Dunđerskiról viszont azt mondta, nagyon nehéz megérteni, és játszani a róla szóló történetet, hiszen kor jelentős személyiségéről van szó. Kifejtette, ezzel a művészeti alkotással, valamint mást lehetőségekkel a családhoz nyúlnak vissza, hiszen örökségük nagyban hozzájárult az olyan dolgok megvalósításához, amelyeket már eddig sokkal könnyebben megtehettünk volna: ‒ Ezt mi élő történelemnek nevezzük. A Dunđerski család idővel belopta magát Szenttamás történelmébe, amiről többször is beszélgettünk Paroški úrral. Azon a véleményen vagyok, hogy ezen örökség minde egyes pillanatát a városka jelenlegi és jövőbeli történemének szenteljük. A Dunđerski család csodálatos világa nyílt projektum, amelynek fő célkitűzései közelebb hozni a család gazdasági, szellemi és kulturális hagyatékát. Ennek értelmében sokkal konkrétabb dolgokkal, pl. drámajátékkal is foglalkozunk. Lazar életét népszerűsítve egyúttal a Szenttamásról szóló történetet is szeretnénk népszerűsíteni – állította a népszerű író.

Emlékeztetőül elmondjuk: a Szerb Nemzeti Színház első számú színészének bemutatója 2018. október 12-én 20 órakor kezdődik.

A jegyek ingyenesen előjegyezhetők a Kultúrotthonban még holnap 7 és 15 óra között (Lázár cár utca 6.). A telefonszám: 731-919.

P. L.