Hírek

Szenttamas.rs

 

CAC Nemzeti Kutyakiállítást tartottak Turián

A Turija Kinológiai Egyesület szervezésében a Tatić-tanyán került sor szombaton, szeptember 29-én Turián a sorrendben XI. CAC 2018 Nemzeti Kutyakiállításra. A legnagyobb ilyen jellegű megmérettetésre ezúttal összesen 410 kutyát neveztek be 104 fajtában.

Zlatko Jojkić, a kiállítás főszervezője és a turiai ebtenyésztők elnöke elmondta, Szerbiában egyelőre ez a legnagyobb nemzetközi kiállítás, és máris nagy hagyománnyal bír. A kutyákat hét ringbe osztották, ahol hét nemzetközi kutyabíró figyelte őket: ‒ A tenyésztők újra több országból érkeztek, a legtöbben Európából, de egy kutyát Japánból hoztak el bemutatni. A hazai tenyésztőkön kívül Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Németországból, Franciaországból, Hollandiából, Norvégiából és Romániából érkeztek kutyatulajdonosok. A nagyszabású versenyen először az egyes fajtákon belül folyt a versengés, és az azonos korosztályú kutyák mérték össze küllemi adottságaikat. A fajtagyőztes az a kutya, amely a legszebbnek bizonyul a kanok és a szukák osztálygyőztesei (korosztálytól függően) közül. A BEST IN SHOW (BIS) keretében az összes fajtagyőztes került szembe egymással, és ezt követően dőlt el, hogy az adott bíró melyiküknek ítélte oda a kiállítás legszebb kutyájának járó BIS címet. A versenyen különdíjat kapott még a legjobb pár és tenyésztő csoport, a legidősebb és legfiatalabb kutya, továbbá a legjobb vadász- és munkakutya is.

Nemzetközileg tehát egy igen tekintélyes, csúcsminőségű kiállításról van szó, amely az ebtenyésztőknél különleges jelentőséggel bír, községünk polgárai számára pedig megtiszteltetésnek kellene lennie, hogy egy ilyen jellegű kiállítást éppen nálunk tartanak. Amennyiben az idén valamilyen okból kifolyólag nem sikerült megtekinteni a felhozatalt, jövőre mindenképpen érdemes lesz kilátogatni a Tatić-tanyára. A csatorna környezete kiválóan alkalmas kirándulásokra, és biztosra vehető, hogy a természetben a kutyák és az állatok szerelmeseinek társaságában eltöltött nap kellemes lesz.

 

P. L. (Fotó: A. B.)