Lapszemle

Szenttamas.rs

 

Lapszemle

Jó Pajtás,

2018. október 4.

 

Az 8. Szűcs Imre Gyermekvers- és Prózamondó Vetélkedő után eheti számunkban meghirdettük a 43. Jó Pajtás Sakktornát is, melyet november 3-án (szombaton) tartunk az óbecsei Samu Mihály Általános Iskolában a Vajdasági Sakkszövetség védnöksége alatt, a Magyar Szó szervezésében. A kiírás szabályai nem változtak, de megtalálhatók lapunkban, honlapunkon (jopajtas.com), és Facebook-oldalunkon is.

Ha az időjárás nem szól közbe – mint ahogy a nyár folyamán többször is tette –, szombaton sor kerül a Jó Pajtás Liga idényzáró horgászversenyére. A tervek szerint a csatorna óbecsei szakaszán tartják meg az idény utolsó megmérettetését, amikor a legsikeresebb kishorgászokat szerkesztőségünk serlegekkel, érmekkel jutalmazza meg.

Víz és Óbecse közelében maradva, eheti számunk címoldalára került Varga Réka, a Samu Mihály iskola ötödikese, aki három és fél éves kora óta úszik, és már több mint hét éve edz, versenyez. Tehetségéről mi sem árulkodik jobban, mint hogy eddig 150 érmet és 14 serleget szerzett meg, így joggal láthatjuk benne a tehetséges óbecsei versenyúszók legfiatalabb nemzedékét. Nem mellékes, hogy a sok edzés mellett Réka kiválóan tanul, és a néptánc is a szíve csücske.

Logiscoolnak nevezik azt a Magyarországról induló programozástanítási módszert, melynek immár számos országban van követője. A módszer bevált, lényege pedig az, hogy a tananyag pontosan igazodik a tanulók életkorához, tudásszintjéhez és érdeklődési köréhez. Mivel a fiatalok ma már digitális eszközökkel a kezükben nőnek fel, egyre magasabb az ingerküszöbük, a módszer által elmélet helyett a programozáshoz szükséges gondolkodásmódot sajátítják el.

Kis és nagy olvasóink ezenkívül megtudhatják a Jó Pajtás eheti számából: mi történt pontosan 169 évvel ezelőtt október 6-án, hány kötettel végezhet az életében aki rendszeresen, naponta 3-4 órát olvas, honnan ered a pajtás szó, melyek Európa legmagasabb pontjai, hogyan készül a házi csoki, le lehet-e szokni a körömrágásról, mi kell a fiúknak, vagy, de nem utolsósorban, kik a zenevilág nagy visszatérői.

 

Nagy Magdolna szerkesztő