Hírek

Szenttamas.rs

 

Meglepetéscsomagok a szenttamási Népkonyha felhasználóinak

Több meglepetéssel is készült a Népkonyha felhasználói, továbbá a felhasználók gyermekei számára a szenttamási önkormányzat, a Helyi Közösség, a Vöröskereszt, a Szociális Központ és a helyi rendőrállomás idén karácsonykor és Szilveszter napján. December 24-én ugyanis mintegy 3 kg almát, buktát, december 31-én pedig a szokásos egytálétel mellett süteményt, élelmiszercsomagot, a legkisebbek számára pedig édességcsomagot vihettek haza a rászorulók. Szilveszterkor a szenttamási Helyi Közösség épülete előtt már délelőtt nagy volt az érdeklődés, 11 órára pedig a várva várt Télapó is megérkezett. A déli óráktól a csomagosztás Turián és Nádalján folytatódott, ahol ugyancsak vidám gyermeksereg várta a nagyszakállút.

Radivoj Paroški polgármester mindhárom helyi közösségben jelen volt a csomagosztásnál: ‒ Azt kívánom, hogy a 2019-es év sokkal jobb legyen, mint az elmúlt év volt. Célunk az, hogy az előttünk álló évben áttekintsünk minden lehetőséget, amellyel segíthetünk a rászorulókon, és olyan feltételeket teremtsünk számukra, amelyek lehetővé teszik, hogy gyermekeikről saját maguk gondot tudjanak vezetni. Az önkormányzat a jövőben is minden esetben Önök mellett lesz, és kérjük jelezzék, ha további segítségre szorulnak – mondta az újévi csomagosztást követően a polgármester.

A Szociális Központ igazgatója, Biserka Veselinović elmondta, az önkormányzat és a központ ezúttal külön élelmiszercsomagot is készített, nem csak a Népkonyha, hanem az idős, mozgáskorlátozott, valamint az egyedülálló és nehéz szociális helyzetben élők számára: ‒ Mindazoknak, akik nem tudnak bejönni a Helyi Közösségbe, a központ terepi szolgálata a nap folyamán házhoz viszi a csomagot, amely egyéként 5 kg körüli, és tartós élelmiszert, konzerveket, narancsot, édességet tartalmaz. Úgy gondolom, hogy a csomag igazán értékes, és biztos vagyok abban, hogy a nehéz szociális helyzetben élők is terített asztal mellett várják az új évet – mondta az igazgató.

A szenttamási Helyi Közösség tanácsának elnöke, Ninoslav Jokanović kifejtette, az idén is folytatódott az immár hagyományossá vált süteménygyűjtési akció, amely során a Népkonyha felhasználói számára édességcsomagot, gyermekeik számára pedig újévi ajándékcsomagot biztosítottak: ‒ Fontos kiemelni, hogy az idéntől az akcióba a turiai és a nádaljai Helyi Közösségek is bekapcsolódtak, hiszen szeretnénk, hogy a község minden polgára mosollyal várná be az új évet. A karácsonykor kiosztott alma és bukta után ma 180 felhasználó kapott édesség- és élelmiszercsomagot. A Télapó 42 újévi csomagot osztott szét mindhárom településen. Pravoszláv karácsonykor újabb ,,meglepetések” várják a felhasználókat – mondta Ninoslav Jokanović.

A nádaljai Helyi Közösség elnöke, Dejana Aleksijević megköszönte a támogatóknak az ajándékot, és reményét fejezte ki, hogy az ilyen és hasonló akciókat az év folyamán is megszervezik majd.

Miloš Jovanović, a turiai Helyi Közösség elnöke kiemelte, örül annak, hogy néhány év után ők is bekapcsolódtak az akcióba: ‒ Szeretnénk, ha az ilyen és hasonló jellegű akciók folyamatosan lennének, és biztosítok mindenkit, hogy a településen mindenki bekapcsolódik a szervezésbe. Már most biztos vagyok abban, hogy a turiai felhasználók sokkal vidámabban várják az új évet – mondta Miloš Jovanović.

Az élelmiszer- és újévi csomagok mellett, amelyet az önkormányzat és a Szociális Központ biztosított, a Népkonyha felhasználóinak a gyermekei számára a Ruke Spasa Egyesület 42 darab kötött sapkát és sálat biztosított. Az egyesület elnöke, Savka Lazić elmondta, az ajándékokat sajátkezűleg kötötték és horgolták, emellett 25 kg aprósüteményt is sütöttek a rászorulóknak. A Glória Civil Szervezet a két héttel ezelőtt tartott Kreatív karácsony elnevezésű műhelymunka alkalmával összegyűjtött játékokat osztotta szét a legkisebbeknek. Az egyesület tagjai 5 kg aprósüteményt és mézeskalácsot is hoztak a Népkonyha számára, hallottuk a szervezet elnökétől, Barna Natáliától.

A már említettek mellett süteményt biztosított még a SZHP Női Fóruma, a SZSZP Női Fóruma, a Helyi Közösség tanácsának tagjai, valamint több magánszemély. 

Paraczky László