Hírek

Szenttamas.rs

 

Újra ingyenes néptáncoktatás indult Szenttamáson

Az Andróczky Alapítványnak köszönhetően az idén újra sikerült ingyenessé tenni a gyerekek részére a néptáncoktatást Szenttamáson. Az alapítvány fontosnak tartja a hagyományápolást, és célul tűzte ki, hogy minél több fiatalt bevonzzon, megismertesse a gyermekeket a magyar népzene és néptánc szépségeivel. Szerdától a Pitypang Néptánc Egyesület keretében újraindul a néptáncoktatás, csütörtökönként pedig hangszeroktatás lesz.

Szekrény Orsolya, a néptáncosok egyik csoportvezetője portálunknak elmondta, a táncosok nyári évzáró ünnepségét követően ezúttal elmaradt a táncház, helyette a gyerekek egynapos kiránduláson vettek részt. Az idősebb gyerekek számára fürdéssel egybekötött medencelátogatást szerveztek, a kisebbekkel pedig ellátogattak a kishegyesi Kátai-tanyára. Ketten a Batyu-táborban, hárman a Lurkó táborban voltak, az egyesület több tagja pedig a Rákóczi Szövetség nyáron rendezett Anyanyelvi Táborában vett részt. A nyár folyamán, július 12-én a Pitypang fellépett a petrovdani ünnepségen, ahol a gyerekek rábaközi és somogyi táncokat adtak elő: ‒ Az idei szezonnyitó valamelyest eltér a megszokottól, ugyanis a kettő helyett szeptember 6-ától három tánccsoportot indítottunk. A legkisebbek, azaz az óvodások és az első osztályosok az első csoportba, a II‒IV. osztályos diákok a középső, vagyis  a haladó csoportba, míg a felsősök, ideértve az elsős középiskolásokat is, a harmadik csoportba tartoznak. A kicsik egyelőre mondókákat, kiszámolókat és népdalokat, a nagyobbak pedig néptáncokat tanulnak. A koreográfusok továbbra is Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó. Emellett persze a főbb szempontok mint a beszédkészség fejlesztése, a fegyelmezettség, a ritmusérzék és a helyes testtartás követelménynek számít. A próbákat, mint ahogyan eddig is, szerdánként a Zsebszínházban tartjuk, mégpedig a következő beosztásban: a legkisebbek 17 órától, a középső csoport 18 órától, a nagycsoport pedig 19 órától veheti birtokába a termet. Az egyesületen belül továbbra is működik a hangszeroktatás, citerán, hegedűn és tamburán tanulhatnak a gyerekek. A gyakorlatokat csütörtökönként 18 órától a Népkönyvtár helyiségeiben tartjuk – mondta a csoportvezető. Hangsúlyozta, mind a két oktatás teljesen ingyenes, a szülőknek semmilyen költségük sincs.

Aki szeretne csatlakozni, még nyugodtan megteheti, bátran jöjjenek el a szülők és a gyerekek a próbákra – üzenik a szervezők.

P. L.