Hírek

Szenttamas.rs

 

Lélekben összetartozunk

15 millió magyarért égett az Összetartozás tüze Szenttamáson

 

Szenttamáson is meggyújtották péntek este az Összetartozás Tüzét a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A trianoni gyásznapon 16 óra 30 perckor megszólaltak a Szent Kereszt felmagasztalása templom harangjai, 19 órától pedig a szenttamásiak közös szentmisével emlékeztek az eseményre. A misét Zsúnyi Tibor atya mutatta be, akinek az emlékezésről megfogalmazott gondolatait felemelő érzés volt hallgatni, és sokáig ott csengtek mindenki fülében. A szentmisét követően a jelenlévők a templom mögötti telekre mentek, ahol több vidékről érkezett emlékezővel közösen idézték fel a trianoni eseményeket.

 

 

A leendő Magyar ház telkén a jelenlévőket először Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy a helyi és a környező településekről érkező magyarság immár második alkalommal emlékezik a nemzeti gyásznapra: − Szenttamáson ismét meggyújtásra kerül az Összetartozás Tüze, melynek lángja és fényének összefonódása, ha jelképesen is, de kifejezi összetartozásunkat, az egységes magyar nemzethez való tartozást. Nem tudjuk megváltoztatni a 101 évvel ezelőtti igazságtalanságot, viszont emelt fővel tovább visszük a tűz üzenetét: még megvagyunk, és leszünk, itt, szülőföldünkön. Németh Dezső hozzátette, nagyon reméli, hogy jövőre már az itt épülő közösségi ház árnyékában emlékezhetünk Trianonra.

Botka Csaba, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Központ elnöke felszólalásában emlékeztette a jelenlévőket, hogy a viharokkal és kihívásokkal teli magyar történelem legigazságtalanabb és legmagalázóbb eseményére emlékezünk: − A gyásznapra emlékezünk, ami immár 101 éve feldolgozhatatlan tényként ott él több generációhoz tartozó nemzettársunk lelkében. A mélységes és méltánytalan békediktátum után az országhatáron kívül reked magyarságnak számos kihívással kellett szembenéznie. Történelmünket illetően külön kiemelendők azok a borzalmak és igazságtalanságok, a melyekkel a vajdasági magyarságnak szembe kellett néznie a második világháborút befejező végtelenül igazságtalan, bírósági eljáráshoz és védelemhez való jog biztosítása nélkül lefolytatott döntések ezreivel, amikor is csupán egy, akár közvetlen tanú fél mondata is elég volt ahhoz, hogy valakit azonnal háborús bűnösnek ítéljenek, majd elkobozzák teljes vagyonát. A kilencvenes évek sötét évei ismét erősen megviselték közösségünket, és sok nemzettársunk kényszerült elhagyni az országot. Összegezve a fentieket elmondhatjuk, hogy nemzeti közösségünk az elmúlt 101 év során rengeteg kihíváson és megpróbáltatáson esett át – mondta többek között Botka Csaba. Kiemelte, el kell gondolkodnunk azon, hogy mit tettünk, és mi-mindent tudunk megtenni annak érdekében, hogy erős nemzeti közösségként sokáig fennmaradjunk településeinken. Erre emlékeztet bennünket az Összetartozás Tüze, és szerinte a határon túli magyarságnak ez a legerősebb bástyája.

Berecz Gaál Brigitta, a megemlékezés fő szervezője felszólalásában emlékeztette a jelenlévőket, hogy bátor szülők ma azok, akik ma itthon magyar szóra tanítják gyermekeiket: − Hol van a magyarok Istene? − hangzik fel megannyiszor a kérdés főleg akkor, amikor bajban vagyunk. Itt van velünk! Tudom, hogy itt van, mert 101 év elteltével mi itt vagyunk, itt maradtunk Bácska gyönyörű szívében, családunkkal, gyermekeinkkel, és bízom benne, hogy Isten segedelmével még sokáig itt leszünk.

Az alkalmi verseket követően a jelenlévők közösen elszavalták a Szózatot, majd 20 óra 21 perckor meggyújtották a tüzet. Amíg a tűz égett, felcsendült a Himnusz. Nemzeti imánkat követően percekig szinte senki sem mozdult, találkoztak gondolataink, hiszen a trianoni emléktűz, ha csak rövid időre is, de lélekben újra összefűzte mind a 15 millió magyart. Jó tudni, hogy a határok nem osztják meg a nemzetet, hogy összetartozunk.Paraczky László

szenttamas.rs