Sportolóink

Szenttamas.rs

 

Mit jelent a legjobbnak járó díj?

Az év vége mindig jó alkalom arra, hogy elemezzük, mi mindent csináltunk jól az elmúlt évben, esetleg tehettünk-e volna többet is. Mindazok, akik tettek valamit a közösségért, az év végén megkapták megérdemelt jutalmukat. Minderről a Szenttamási Sportszövetség által 2018-ban jutalmazott 13 sportoló közül három díjazottal, Branka Subićtyal, Aleksandar Srdanovićtyal és Todor Šimpragával beszélgettünk. Mindhárman már több éve ismertek a szenttamási sportéletben, és különösen sokat tettek a tömegsport népszerűsítése terén.A 2018-as év legsikeresebb edzőjének járó díjat a Srbobran Női Kosárlabda Klub fiatal csapatainak a vezetője, Subić Branka kapta. Az első csapat csapatkapitánya 10 éves kora óta foglalkozik aktívan kosárlabdával, mondhatni, szinte ebben nőtt fel. Karrierjét a prokupljei Topličanin csapatában kezdte, ahonnan a leskovaci Dubočica első csapatához igazolt, majd amikor a klub bejutott az 1. Női Kosárlabda Ligába, Branka azonnal szerződést kapott. Miután Leskovacon befejezte a középiskolát, a niši Student csapatához igazolt, közben befejezte a testnevelési kart, és úgy döntött, pályafutását edzőként folytatja tovább. Így került először Požarevacra, majd vissza Prokupljeba. 2012-ben érkezett Szenttamásra, először játékosként, később pedig átvette a fiatal csapatok vezetését: ‒ A díj átvételekor nagyon meghatódtam. Ugyanis szerintem van, aki egész életében szorgalmasan dolgozik, és vagy kap jutalmat, vagy nem. Már 6‒7 évvel ezelőtt játékosként kaptam egy ilyen rangos elismerést, most pedig mint edző. Olyan boldog vagyok, hogy el sem tudom mondani. Amíg olvasták a rólam szóló szöveget, majdnem elsírtam magam. A sikert elsősorban gyermekeimnek köszönhetem, továbbá a klubban edző gyerekeknek, akik mellettem állnak akár játékos, akár edző vagyok. Ezt a egymás közötti kölcsönös kötődést nem lehet szavakkal kifejezni. Túl boldog vagyok, a jutalom pedig csak hab a tortán. Ugyanakkor köszönetet kell mondanon az apámnak, aki a kezdetektől fogva mellettem állt, és minden mérkőzésemen jelen volt – mondta a Srbobran Női Kosárlabda Klub csapatkapitánya.

A 2018-as év legjobb helyi sportiskolájának járó díjat a Turia Cselgáncs Klub vitte haza. A jutalmat a cselgáncsozók elnöke, Aleksandar Srdanović vette át, aki egyúttal edzőként is dolgozik a klubnál. A Turia Cselgáncs Klub 1994-ben alakult, és keretein belül ezidáig több mint 1000 fiatal tanulta meg ezt a küzdősportot. A klub az egyedüli olyan sportegyesület, amelynek mindhárom településen, tehát Szenttamáson, Turián és Nádalján is van csoportja és edzője. Jelenleg mintegy hatvan 5‒15 éves fiatal cselgáncsozik, akik 2018-ban újabb 30 éremmel gazdagították a klub eddigi trófeaállományát. A Sportszövetségtől kapott díjat illletően Aleksandar Srdanović nem titkolta örömét és elégedettségét: ‒ Látni a klubtagokat és a gyerekeket egy ilyen gyönyörű rendezvényen kimondhatatlanul szép érzés. A szervezők elismerése nem kizárólag a klubé, hanem a szülőké is, akik hatalmas megértéssel támogatják munkánkat. Minden időjárási viszontagság ellenére rendszeresen hozzák és járatják a gyerekeket az edzésekre, de ha kell, anyagilag is támogatják működésünket. Mindezt a gyerekek érmekkel, tehát konkrét elismerésekkel hálálják meg – mondta a cselgáncsozók elnöke.Harmadik beszélgetőtársunk nem dicsekedhet ennyi elismeréssel és éremmel, viszont eddigi pályafutása során sokat kiosztott. Todor Šimpraga a 2018-as év végén a rekreatív sport fejlesztéséért és népszerűsítéséért kapott községi elismerést. Ő az, aki 2009-ben Szenttamáson fitness klubot indított, néhány év múlva pedig már több sportágban, így labdarúgásban, kosárlabdában, lábteniszben stb. utcai tornákat szervezett. A rendezvényeknek hatalmas visszhangja lett, több száz sportoló és tucatnyi, főleg fiatalokból álló csapat versenyzett egymással: ‒ Ez a díj visszatükrözi azt, hogy a településen az önkormányzattal közösen szinte a holtpontról indítottunk el egy olyan sportverseny-sorozatot, aminek rövid időn belül hatalmas visszhangja és nagyon sok résztvevője lett. Szüksége volt és van Szenttamásnak az utcai sportversenyekre. Nemcsak a díjak miatt, hanem a rekreáció, a barátkozás és nem utolsósorban a részvétel a fontos, a fő hangsúly pedig a tömegességen van, amire az ifjúság azonnal pozitívan reagált. Bár egy ideje már nem vagyok főszervező, szívesen támogatom a lelkes, fiatal csapatot, akik magukra vállalták a feladatot, és megszervezik a tornákat. Az utóbbi években egy kis gond is felmerült, ez pedig a szenior csapatok kis létszáma, ami az egyes tornák, versenyek minőségére is kihatással van. Bízom benne, hogy ez hamarosan rendbe jön – mondta Šimpraga.

A 2018-as év legsikeresebb szenttamási sportolója Gorana Mrđan röplabdázó lett, a legfiatalabb kiváló női sportolónak járó díjat Tijana Jocić teniszezőnő vehette át. A fiúk kategóriájában a kilencéves Nikola Jovanović cselgáncsozó, a Turia Cselgáncs Klub tagja érdemelte ki a Sportszövetség különdíját. A Szenttamási Sportszövetség a sport és az egészséges életmód népszerűsítéséért Szenttamás Község területén elismerésben részesítette Rafajlović Danijelt, a helyi Šaran Sporthorgász Egyesület tagját, a sport területén elért eddigi eredményeiért, továbbá a sport népszerűsítéséért elismerésben részesítette Zdravko Šandint, a helyi Sakk Klub tagját. A szenttamási sporteseményekről, eredményekről való pontos és rendszeres tájékoztatásért három elektronikus sajtó képviselője, Darko Vujinović, Aleksandar Berić és Paraczky László, hírportálunk újságírója kapott elismerést.

 

P. L.