Hírek

Szenttamás.rs

 

Iskolai hátizsák minden fogyatékossággal élő tanuló számára

 

A Tartományi Kormányban kedden mind a 13 fogyatékossággal élő tanulókat oktató-nevelő vajdasági iskola képviselője átvette az iskolai hátizsákokra szóló utalványt. A Vajdaság AT területén működő ilyen iskolák összesen 1217 sajátos nevelési igényű 1-8. osztályos diákja kap ezzel iskolai hátizsákot. 
A Tartomány ezt az ajándékot az új tanév kezdete alkalmából adta át, Igor Mirović, tartományi kormányelnök kezdeményezésére.
A fogyatékossággal élő tanulók iskoláinak igazgatóival szervezett mai találkozó házigazdái, Nyilas Mihály, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár és dr. Zoran Мilošević professzor, tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár elmondták, hogy felbecsülhetetlen jelentőségű ez az akció, hiszen olyan gyerek támogatásáról van szó, akiknek problémáik ellenére is egyenrangú oktatásban kell részesülniük.
‒ A Tartományi Felsőoktatási Titkársággal való együttműködésben négyezer ilyen hátizsákkal rendelkezünk, melyekből a mai napon ezeknek az iskoláknak a tanulói részesültek, és nekik a Tartomáyni Kormány kiemelt figyelmet szentel ‒ nyilatkozta Nyilas Mihály. Elmondta még, az oktatási helyzet teljeskörű áttekintésével megállapítást nyert, hogy ezek az iskolák prioritást képeznek épületeik felújítási és helyreállítási munkálatainak kivitelezése tekintetében, amire a tartományi költségvetésben a jövő évben még több pénzeszköz lesz. 
Dr. Zoran Мilošević professzor, elmondta, hogy ez a legjobb tanévkezdő jókívánság a gyerekeknek, szüleiknek és tanáraiknak: ‒ Ezek a gyerekek soha sem lesznek egyedül, elsősorban azért, mert felelős szüleik, nagyszerű tanáraik vannak és természetesen a Tartományi Kormány is ezt a politikát is képviseli, mert teljes mértékben tudatában van annak, hogy ez komoly alkotó tevékenység – hangsúlyozta. Hozzátette: ‒ Tudjuk, hogy többet is lehet, ezzel azonban az igazságosságnak kívánunk eleget tenni, felismerve azokat, akiknek a legnagyobb szükségük van az effajta segítségre.
Az új, 2017/2018-as tanév mintegy 232 ezer Vajdaság autonóm tartományi gyermek és fiatal számára kezdődött meg ma, 2017. szeptember 1-jén, 44 iskoláskor előtti intézményben, 383 általános iskolában és 131 középiskolában.
‒ Minden gyermeknek és tanulónak azt kívánom, legyenek ebben az iskolaévben szorgalmasak és kitartóak tudásuk gyarapításában, mert az egyén, a család és a társadalom legnagyobb gazdagsága a tanult, jó képességű ifjúság, amely tudásával kész és képes a személyes és a társadalmi élet minden szegmensének javára cselekedni ‒ mondta a kormányalelnök és sok sikert kívánt a pedagógusoknak, türelmet és megértést a diákok iránt, a szülőknek pedig azt, hogy sok szeretettel és türelemmel ösztönözzék gyermekeiket a tudás megszerzésének útján.Forrás: Tartományi Kormány (Fotó: puma.vojvodina.gov.rs)