Hírek

Szenttamás.rs

 

Véget ért a 21. Téli tábor

 

A szenttamási Hagyományápolók Klubja az idén január 3–7-e között szervezte meg a sorrendben 21. Téli kézműves táborát. Forgács Ibolya, a klub elnöke elmondta, hogy a táborban az idén is zökkenőmentesen és csoportokban folyt a munka, és ismét a régi kézműves mesterségeket, valamint az otthon található és a hulladékanyagok újrahasznosításáról tanulhattak a gyerekek.

– Több csoportban folyt az oktatás. Az idősebb korosztály kosárfonással, táskafonással foglalatoskodott, a fiatalabbik korosztály pedig papírmunkákat készített, hűtőmágneseket, egyszerűbb apróbb dolgokat, díszeket, fonálból készült kosarakat, kisebb vázákat. Nagyon soknak ez volt az első munkája, úgyhogy nem várhatunk el komolyabb alkotást – mondta a klub elnöke. Hozzátette, a várakozásoknak megfelelően most is sok gyerek eljött, napi 60-75 között volt a számuk, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a négy nap alatt összesen 250-300 gyerek fordult meg a téli táborban. Ki kell emelni a klub asszonycsoportját, akik naponta mindannyian bejöttek, segítettek, és persze nagyon finom ebédet főztek a gyerekeknek. Valóban példamutató összefogásra került sor, szinte mindannyian együtt éltük meg a kis kézimunkák elkészítését, azok festését, kiállítását, de napi szinten a takarítás is az ő feladatuk volt. A klubtagokon kívül sokat segítettek még a felsősök és a középiskolás diákok, akik ugyancsak minden nap bejöttek, és együtt dolgoztak a gyerekekkel, segítettek nekik egy-egy munka elkészítésénél. Nekik is meg szeretném köszönni a segítséget.

A téli tábor fő célja ezúttal is az volt, hogy a szünidőt hasznos dolgokkal töltsék, továbbá hogy a különböző korosztályok megtanuljanak társalogni egymással, mondta a tábor egyik vezetője, Robotka Angéla. Kiemelte, az oktatók az érdeklődési kört szem előtt tartva hangsúlyt fektettek a gyerekek kézügyességére és esztétikai érzékére is: ‒ Minden nap arra próbáltam rámutatni, hogy a különböző apróságokhoz, kézimunkázáshoz nem kell mindig drága alapanyagot vásárolni, hanem elegendő előszedni a házban található anyagokat is, amik körülvesznek bennünket, mint például a papírt, és ezeket újrahasznosítani.

A szombati hagyományos zárónapon sorra kerülő kiállításon látható volt, mennyi mindent készítettek a résztvevők, és hogy ötletből és kézügyességből sem volt hiány. Tekintettel arra, hogy csaknem minden technikát alkalmaztak, a kiállítást megtekintő szülők, nagyszülők is meggyőződhettek arról, hogy a gyerekek szép munkákat produkáltak, szorgalmasak voltak, úgy a vágást és tépést, mint a fonást, ragasztást illetően, ugyanakkor gyönyörűen rajzoltak és festettek is.

Az idei tábor a tartományi oktatási tikárság és a szenttamási önkormányzat támogatásával valósult meg. 

P. L.