Hírek

Szenttamás.rs

 

Egymillió dináros felújítás a tuki Barbie óvodában

 

A szenttamási Barbie óvodában tett látogatást hétfőn délelőtt a Magyar Összefogás két jelöltje, Fazekas Róbert és Dolinszky Gábor, akik megtekintették a magyar kormánynak az elmúlt időszakban az objektumon történt befektetéseit, valamint elbeszélgettek az itt dolgozókkal. A tuki városrészben lévő óvodában, ahová jelenleg 30 magyar ajkú kis óvodás jár, a vendégeket Aleksandra Vrsaljković, az intézmény igazgatója, Fullajtár Mária és Bacsa Ildikó óvónő fogadta. Az eseményen jelent volt Bergel Aranka, a polgármester segédje és Szabados Fodor Beáta a községi tanács tájékoztatási tanácsosa.

Elhangzott, hogy a magyar kormány támogatásából a közelmúltban az óvoda jelentős felújításokon ment keresztül. A részletekről Fullajtár Mária óvónő elmondta, jelenleg 30 gyerek jár ide, az óvodában két csoport működik, egy kiscsoport és egy iskolaelőkészítő csoport: ‒ Egészen pontosan tízen vannak az iskolaelőkészítőn, nyolcan a középső csoportban és tizenketten a kicsiknél. A 2017/2018-as tanévben az óvodaépület új nyílászárókat kapott, felújítottuk a fűtést is, azaz a régi gázkályhákat korszerű fűtőtestek váltották fel, de új mosdónk is van, amit ugyancsak tudunk fűteni. A gyerekek viszont az ún. magyar saroknak örültek meg legjobban, amit szintén a magyar kormánytól kaptunk. Itt a didaktikai eszközök mellett nagyon sok szép játék, magyar nyelvű könyvek, társasjáték található – mondta az óvónő.

Josip Pirmajer

Dolinszky Gábor, a Magyar Összefogás jelöltje elmondta, Magyarország kormánya a Nemzetpolitikai Államtitkárságon és Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül felvállalta mindazon óvodákfejlesztését, amelyekbe magyar gyerekek járnak. Ennek az óvodafejlesztési programnak a részeként az elmúlt tanévben 130 olyan vajdasági óvodát újítottak fel: ‒ Ebben az óvodában konkrétan 1 millió dinár támogatás valósult meg. Kiemelném azt, hogy a magyar kormány a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül igyekszik minél több óvodába befektetni, és minden ilyen óvodában igyekszünk olyan körülményeket teremteni, és megvalósítani, hogy gyermekeinknek minél jobb legyen.Ez kiemelten fontos számunkra, mert a gyermekek fogják biztosítani a jövőt számunkra. Ők azok, akiknek a sorsa jelenleg a mi kezünkben van, úgy a nemzeti tanács kezében, mint a vajdasági magyarság kezében, tehát kiemelten fontosnak tartjuk azt, hogy már az óvodáskortól kezdődően részesüljenek valamilyen formában támogatásban, segítségben, és olyan körülményeket valósítsunk meg, ahol a gyerekek valóban jól érzik magukat, és a magyarságukat meg tudják élni az óvodán belül is –pontosította Dolinszky Gábor.

Josip Pirmajer

A Magyar Összefogás másik jelöltje, Fazekas Róbert elmondta, az óvodafejlesztési program valóban olyan projektum, ami kézzelfogható, és a mindennapokba szervesen beépül: ‒ Itt Szenttamáson, ahol most vagyunk, nagyon jó, hogy a fűtési rendszer és a nyílászárók cseréje mellett, ezek tulajdonképpen infrastrukturális befektetések, még egy magyar sarok is elhelyezésre került, mert például az itt élők nagyon nehezen tudnának hozzájutni a magyar könyvekhez. Ez mellett már kifejezték óhajukat, hogy milyen jó lenne egy-egy játszótéri elem is. Azt gondolom, hogy az elkövetkező időszaknak a kihívása pontosan az, hogy menjünk el terepre, s nézzük meg, kinek mire van szüksége. Ésha a későbbiek folyamánez a program valamilyen vonatkozásban folytatódni fog, be tudjuk építeni ezeket a kéréseket. Azt gondolom, hogy a következő időszaknak ez a kihívása. A jó hír az, hogy ezt meg fogjuk tudni csinálni, tehát nagyon szép eredményeink vannak – mondta Fazekas Róbert. Hozzátette, a későbbiek folyamán még nagyobb dolgokat készülnek csinálni.

Látogatásuk végén a Magyar Összefogás jelöltjei elbeszélgettek az Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatójával, valamint az óvodások szüleivel is.Paraczky László (Fotó: Rind Paracki Laura)