Hírek

Szenttamas.rs


Lezajlott a VMÚE harmadik riporttábora

 

A Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete 2017. augusztus 24-27‒e között tartotta meg az idei riporttáborát. A III. Riporttábor helyszíne, Erzsébetlak és Versec után, az idén Újvidék és környéke volt. A kétévenként sorra kerülő találkozóra a vajdasági újságírók mellett ezúttal is érkeztek külföldi kollégák, mégpedig Brassóból, Marosvásárhelyről, Csíkszeredából, Temesvárról és Budapestről.

A húsz újságíró, akik az Európa Kollégiumban voltak elszállásolva, Újvidéken kívül Maradékon, Satrincán, Dobradón, Piroson és Tiszakálmánfalván riportozott, felvételezett, filmezett. A kulturális-művelődési, gazdasági, oktatási témák mellett az egyházi élet, a mezőgazdaság és más, a településeken élő magyarság hagyományaihoz, szokásaihoz, történelméhez fűződő riportok, interjúk készültek.Összegezve a négy nap eseményeit, Martinek Imre, a VMÚE vezetőségének tagja elmondta, a szórványban élő magyarokkal való beszélgetés mellett „útközben“ több kirándulásra is sor került: ‒ Pénteken a résztvevők egy része kisbusszal Maradékra utazott, ahol a helyi kulturális egyesület veteránjaival beszélgettek, miközben a falu apraja és nagyja a szombati, a reformáció 500 éve kapcsán rendezett szerbiai központi ünnepségre készült. A csoport „útikalauzának“ szerepét Berta Géza vállalta magára. A riportozás és interjúkészítés Satrincán és Dobradópusztán folytatódott.

Ugyanezen a napon a tábor egy egy másik csapata Tiszakálmánfalvára látogatott, ahol a „házigazda“ Milánovics Ottília, az ottani Petőfi Sándor ME elnöke és a település közéleti személyiségei fogadták őket. A terepi munka itt is előre be volt osztva, így a késő délutáni órákig tucatnyi riport készült.

A két csoport a késő délutáni órákban Szalánkemén magaslatán talákozott, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Duna és a Tisza torkolatára. Sötétedés előtt még sikerült megtekinteni az 1891-ben épült, 12 méter magas, az 1691. évi szalánkeméni csata emlékére emelt emlékművet.

A szombati nap a már említett maradéki megemlékezés jegyében telt. Az újságírók egy része jelen volt az ünnepi istentiszteleten, mások folytatták a riportozást. A délután folyamán megálltak Karlócán, ahol megtekintették a karlócai békekötés (1699) színhelyét, majd pedig a péterváradi Havas Boldogasszony templomot. A többiek úticélja az újvidék melletti Piros volt, ahol Gyülvészi Géza, a helyi Fehér Ferenc MME elnöke fogadta őket. A már ezer magyar lelket sem számláló településen a kulturális-művelődési témák mellett oktatási, helytörténeti és mezőgazdasági témájú riportok készültek, de szó volt még az ottani magyarság életéről és mindennapjairól is.Az idei riporttábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Az előző két rendezvényhez hasonlóan, a terepen készült anyagokat ezúttal is könyv formájában kívánja megjelentetni a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete. A kiadványt természetesen bemutatják azokon a helyszíneken is, ahol a riportok készültek.

 

P. L.