Hírek

Szenttamas.rs

 

Szolidaritást kell vállalni

A Vöröskereszt szenttamási szervezetének újabb akciója

Az eltűntek világnapja, augusztus 30-a egy újabb alkalom volt arra, hogy a Vöröskereszt szenttamási szervezetének aktivistái elbeszélgessenek polgárokkal. A fiatalok szórólapozás közben elmondták, hogy ez a soha nem teljesen megoldott téma nem csak a háború sújtotta országokban aktuális, valamint hogy az eltűnt személyek a globális társadalom problémáját jelentik.

A polgárok többsége a témát a kilencvenes évek háborúiban eltűntekkel azonosította, hiszen a helyieknek ez él leginkább az emlékezetében, de szerintük vannak más helyzetek is, amelyek emberek eltűnéséhez vezetnek, például az időjárási viszontagságok, a földrengés, vagy egyéb természeti katasztrófák, a gazdasági és egyéb migráció, az erőszak stb.

Elhangzott az is, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt eltűntnek nyilvánított adatbázisához naponta több ezer kérés érkezik a világ különböző pontjairól, egy-egy keresés pedig évekig is eltarthat. A hozzátartozók legtöbbször háborúk áldozatai után érdeklődnek: a ’90-es években a volt Jugoszlávia területén például csaknem 40 ezer embernek veszett nyoma a polgárháborúban, és több évtized után 10 ezer ember holléte még mindig ismeretlen. A Vöröskereszt kitart azon álláspontja mellett, hogy az emberek sorsának felvilágosítása civilizációs, jogi és erkölcsi kötelesség, amelyet nem szabad átpolitizálni, mert nemcsak az eltűntek érdemelnek epilógust, hanem családjuk is.

Goran Radovanović, a szenttamási szervezet titkára elmondta, szolidaritást kell mutatni az eltűntek családjaival a végső igazság keresésében, nem szabad magányosnak és elfeledettnek maradniuk.

Az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet 2000-ben nyilvánította augusztus 30-át az eltűntek világnapjává.

  

Parczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs