Hírek

Szenttamás.rs

 

Csaknem 10 tonna papírt gyűjtöttek a szenttamási diákok

 

Október első szombatján, 6-án már a kora reggeli órákban benépesült a szenttamási Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola udvara, ugyanis a végéhez ért a hulladékpapír-gyűjtési akció, és ezen a napon történt a begyűjtött papír átadása és mérése. Az iskola első és hátsó bajáratánál megjelentek a különböző járművek: traktorok, kisteherautók, személygépkocsik, triciklik, kerékpárok, utánfótók, de még talicskát is láttunk. A legkisebb diáktól a legidősebbekig szülői segítséggel vagy annélkül szinte mindenki hordta a kartondobozokat, régi újságokat és egyéb hulladékot, amit a sportpályán osztályonként nagy kupacokba raktak, és digitális mérlegen lemértek. A merést követően a diákok a feldolgozásra váró hulladékot az iskolaudvar alsó részébe vitték, ahol egy hihetetlenül magas papírdomb alakult ki. Innen azután megfelelő gépezettel a papír kamionokra került, és Újvidékre szállították újrahasznosításra.Közvetlen az akció vége előtt sikerült lencsevégre kapni, illetve dikfofonhoz kérni a főszervezőket, Vörös Adrianna és Gluvákov Lenke tanárnőt, akiktől a részletek felől érdeklődve megtudtuk, közel 10 tonna papírt gyűjtöttek össze a diákok.

‒ A Csiga-bigi szakkör az idén is megszervezte a Papirko elnevezéső hulladékpapír-gyűjtési akciót, ami már negyedik éve tart. A két héttel ezelőtt meghidetett akcióba iskolánkból 15 osztály kapcsolódott be, úgy az alsósok, mint a felsősök közül. Boltról boltra, szomszédtól szomszédig, utcáról utcára jártak a gyerekek, minden nap szorgalmasan gyűjtötték a papírhulladékot, amit ma idehoztak. Képzeljék csak el, hogy mennyit dolgozott egy-egy csoport, mire összegyűlt 100‒200 kg vagy fél tonna papír. Többen voltak közülük, akik már a nyár folyamán odahaza a nagyszülőknél, rokonoknál elkezdték a gyűjtést, és ezt mind idehordák. Ki kell emelni, hogy az idén a szenttamási községházáról, valamint a Sport- és Rekreációs Központtól is érkezett jelentős mennyiségű papír, de az Atina vegyeskereskedésben is rengeteg kartondobozt gyűjtöttek nekünk – sorolta Vörös Adrianna, az egyik koordinátor. Hozzátette, nagyon büszke a diákokra és a kollégákra is, hiszen a cél közös: az újrahasznosítás mellett a hangsúly a környezetvédelemre és a csapatszellemre tevődik át.

‒ A másik jó oldala az egésznek az, hogy hetekig mindenki egyként dolgozott, a csapatmunka alatt nagyon összeforrtak a gyerekek, megértették azt, hogy közös erővel sokkal több elérhető, továbbá azt is, hogy az értékesített papír árán értékes tanfelszerelést vásárolunk az iskolának, amit ők és az utánuk jövő generációk is használni fognak. Mindenért tehát hálás köszönet, a szülőknek, a támogatóknak és mindenkinek, aki bármilyen módon bekapcsolódott az akcióba. Köszönet a Parkvets állatorvosi rendelőnek, ami a digitalis mérleget biztosította, továbbá minden magánszemélynek, aki segített.

Gluvákov Lenke tanárnő ugyancsak köszönetet mondott mindenkinek, aki támogatta a gyerekeket és a papír begyűjtését. Mint mondta, az előttünk álló időszakban szeretnének támogató(ka)t találni egy merész elképzeléshez, mégpedig ahhoz, hogy a legjobbak számára a jövő évtől serlegeket biztosítsanak, illetve egy nagy vádorserleg készüljön, amit azután minden évben a legügyesebb osztály kapna. Mint mondta, ez még nagyobb motiváció lenne a gyerekeknek, hiszen nemcsak édességcsomagokért, hanem egy maradandó elismerésért is érdemes lesz gyűjteni az újrahasznosítási hulladékot.

Az idei hulladékpapír gyűjtésének végleges eredménye az alsósoknál:

1. IV4 - 1289,25 kg

2.III4 - 911,65 kg

3. IV1 - 885,5 kg

4. III3 - 440,04 kg

5.II3 - 250,15 kg

6. IV3 - 140,7 kg

7. II4 - 110,95 kg

A felsősöknél a következő eredmények születtek:

1. VII3 - 2405,65 kg

2. V3 - 1004 kg

3. V1 - 837,3 kg

4.VII4 - 463,45 kg

5.VI3 - 439,4 kg

6.VI4 - 347,15 kg

7.V4 - 194,8 kg

8. VI1 - 149,5 kg

A szombati Papirko akció keretében összesen 9869,49 kg hulladékpapír gyűlt össze, ami csaknem tíz tonnát jelent. A gyerekek a jövő héten szorgalmukért édességcsomagot kapnak. 

Paraczky László