Hírek

Szenttamas.rs

 

BUDAPESTI DÍJ CSÁNYI ERZSÉBETNEK

 

2020. augusztus 24-én, hétfőn került sor a „Bonis Bona - A nemzet tehetségeiért” díj Országos Tehetséggálára Budapesten, amelyen a fiatal magyar tehetségek legkiválóbb mentorainak tevékenységét ismerték el a Nemzeti Tehetség Program keretében.

A Bonis Bona-díj célja, hogy erkölcsileg és anyagilag is elismerjék a tehetséges fiatalokat segítő szakembereket és szervezeteket.

A díjazottak között van dr. Csányi Erzsébet is, az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara Magyar Tanszékének tanára és a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia (VMTDK) főszervezője is.

Csányi Erzsébet 1997 óta fejt ki felsőoktatási tehetségfejlesztő, diákköri és tudományszervezői tevékenységet. Nemcsak egyetemi tanárként és 2012-2018 között a Magyar Tanszék vezetőjeként, hanem a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium (2001) elnökeként is a vajdasági magyar felsőoktatás és tudományosság fejlesztésének kiemelkedő képviselője. 2002 óta aktív szervezője a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciának (VMTDK), amely azóta minden évben megmutatkozási lehetőséget biztosít mintegy 100 vajdasági és 50, a Kárpát-medence más régióiból érkező fiatal tudósnak és művésznek az Újvidéki Egyetem valamelyik karán. A VMTDK műhelyében eddig több mint 2200 egyetemi hallgató és doktorandusz mutatkozott be. A VMTDK a legtehetségesebb vajdasági magyar egyetemi hallgatók fóruma, és egyúttal biztosítja a Kárpát-medencei magyar tudományos élet vérkeringésébe való bekapcsolódás lehetőségét is. Éppen a VMTDK alkotói légkörének köszönhetően Csányi Erzsébet projektvezetésével alternatív művészeti és tudományos műhelyek és kiadói programok jöttek létre (a nemzetközi tudományos Kontextus-műhely, a Kontextus Könyvek sorozat, a DNS folyóirat, a Jelfolyam on-line folyóirat, a Stúdium felsőoktatási magazin, a Philos folyóirat, az Opus Könyvek, a Planta Könyvek, a VMTDK Könyvtár, a VMTDK TOP-TÉMÁK sorozat). Az elismerés ennek a kiterjedt és sikeres tudományszervezői, projektvezetői, kiadói és tehetségfejlesztő tevékenységnek szólt, mellyel a díjazott jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a vajdasági magyar tudományosság utánpótlása, vitalitása, közéleti jellege és koherenciája megerősödjön, intézményesültségi szintje megemelkedjen. − Magyarország legfontosabb erőforrása az ember, ezért a tehetségek gyarapítása közös feladat − hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin hétfőn Budapesten, a Bonis Bona − A nemzet tehetségeiért és a Tehetségbarát önkormányzat-díj átadóján. A kitüntetéseket – amelyek tükörbe gravírozott üvegplakettből, oklevélből és pénzjutalomból álltak − Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át.

 

P. L.

 szenttamas.rs