Műhelymunka

Szenttamas.rs

Műhelymunka volt Szenttamáson

A szenttamási Kézimunka Kedvelők Szervezete volt a szervezője annak a műhelymunkának, amelyet március 2-án tartottak a helyi római katolikus plébánia hittantermében és a templomudvarban. Mint azt a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének az elnöke és a műhelymunka szervezője, Kiss Julianna elmondta, szombaton délelőtt mintegy 10 csoport érkezett Szenttamásra, akik igen széleskörű tevékenységgel mutatkoztak be a többieknek, illetve sajátították el egymástól a még nem ismert technikákat.

– A Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetsége minden évben 8 műhelymunkát támogat, ez magyarul annyit jelent, hogy valamennyire fedezi az itt felhasznált anyagok költségeit. Most a szenttamási szervezetre került a sor, hogy március első szombatján megszervezzük ezt a munkát, amelynek a témája: Készülődés a húsvéti ünnepekre. Csaknem mindenki hozzott magával tojást, de kaptak a helyszínen is. Igyekeztünk előkészíteni a mintákat, anyagot hozzá, hogy tudjanak mivel dolgozni, de ugyanakkor ők is elhozták azokat a dolgokat, amikkel foglalkoznak. Tudjuk azt, hogy a szövetség Vajdaság-szerte aktívan működik, a csoportok aktívan dolgoznak, munkáik nagyon széleskörűek, így ma is láthattunk gyönyörű munkákat, szép alkotásokat, és hiszem, hogy meg lehetünk velük elégedve. Nagy pozitívuma a szövetségnek, hogy valójában tizenegynéhány évvel ezelőtt még az asszonyok nem ennyire aktívan és nem ilyen széleskörűen működtek, összefogta őket, ennek köszönhetően pedig ma már olyan munkákat látunk, amelyekben csak gyönyörködhetünk. Ugyanakkor ez mindenkinek a javára is válik, mert egy anyagi forrás is lehet a számukra. Lehetőségük volt ugyanis néhány elkészített munkát eladni, de vásárolni is tudtak. Szerintem, bár a szervezésünk nehéz körülmények között valósult meg, sikeresnek mondható műhelymunkát tudunk magunk mögött. Megvendégeltük a résztvevőket, anyagot biztosítottunk a számukra, befektettünk, de nem bántuk meg, mert az eredmények pozitívak. A tartományi parlamentből két képviselőt is vendégül láttunk, akik egyúttal felhívták a figyelmünket a különböző pályázatokra, amelyeken keresztül az egyesületek anyagi eszközöket igényelhetnek. Nagyon nagy hátránya a szenttamási szervezetnek az, hogy nekünk nincs termünk. Itt dolgozunk az egyház berkein belül, köszönve a szenttamási plébánosnak, aki igazán támogat bennünket. Nagy probléma az, hogy az itteni közösség nem tudta felfogni azt, hogy mi aktív munkások vagyunk, nem pedig csak kézimunkázók, akikre kézzel legyintünk. Olyan alkotásokat produkálunk, hogy azok talán egy szakmával is felérnek, azaz mesterségeket is alakíthatunk belőlük. Ennek van jövője. Megoldottuk a mai napon az elhelyezést, a hittanteremben és előtte, de a templomudvarban is dolgoztak a résztvevők. Mintegy 90 ember érkezett Szenttamásra, ehhez hozzáadjuk még a 20 itteni tagot, tehát a szűk hely ellenére is igazán sikeresnek mondható a műhelymunka – mondta Kiss Julianna.

Tegyük hozzá, itt voltak a topolyai Ochidea, a csókai Százszorszép, a verbászi Aranykalász egyesület és a budiszavai Árvácska kézimunkázói, a temerini I. Helyi közösség Kézimunka Kedvelők Köre, a topolyai Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat tagjai, a bácsfeketehegyi Hestia Nők Egyesülete, továbbá három csoport Óbecséről: a Búzavirág és a Szendrey Júlia kézimunkacsoport valamint a Szivárvány festőcsoport tagjai is.

Paraczky László, Szenttamás, 2013-03-3