CBK beszamoló 2012

Szenttamas.rs

A Citerazene-barátok Klubjának évértékelő összefoglalója az elmúlt 2012-es évről

A Citerazene-barátok Klubja egy több szempontból is gazdagabb évet hagy maga mögött, mint az elmúlt években, és ezért meg is van az okunk az elégedettségre.
Az elmúló esztendő végén illik egy pillantást vetni az elmúlt egy évre.
Mindjárt az év elején, január 14-én a segítettünk a sorrendben 10. Őseink zenéje rendezvény lebonyolításában, melynek az Arany János MME volt a házigazdája. Gondolom, mindannyian elégedettek voltunk a szervezéssel, a látogatottsággal. Egy ilyen rendezvény kinőtte az egyesület teherbírását, ezért segíteni kell a szervezésben. Ezt tesszük a jövőben is.
A Gion Nándor Emlékház, a Forum Könyvkiadó Intézet és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői Gion Nándor Novellapályázatot hirdettek az előző évben elfogadott Kulturális stratégiával összhangban, az emlékház pedig Szenttamás önkormányzatával közösen műfordítói pályázatot. A pályázatok kihirdetésére 2012. február 1-én került sor az emlékházban. A pályázati munkákat legkésőbb június 1-ig vártuk.
Január hónap második felében megnyitottuk a a www.gionnandoremlekhaz.org honlapot.
Február hónapban, mint az elmúlt években, megszerveztük a Gion Nándor Napokat méghozzá több helyszínen is.
A program a következő volt:
február 3.
Dr. Árpás Károly (Szeged) előadása: Gion Nándor és a közélet
Helyszín: Szenttamási Népkönyvtár február 24.
Kiállításmegnyitó: Kálváriáink – A vajdasági kálváriák (Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet). A kiállítás szerzője mgr. Beszédes Valéria, néprajzkutató.
A kiállítás megnyitója után Beszédes Valéria tartott előadást a vajdasági kálváriákról.
Helyszín: Szenttamási Népkönyvtár
március 2.
Az Egretta természetfotós csoport (Lukács Zsolt, Lukács Attila és Lukács Sándor) Betlehem c. természetfilmjének bemutatója.
Helyszín: Kultúrház
március 9.
Szerbhorváth György De kiviszi haza a biciklit? című monodrámája Krizsán Szilvia előadásában (Újvidéki Színház)
Helyszín: Zsebszínház
A Gion Nándor Napok szervezője a Gion Nándor Emlékház, a Szenttamási Népkönyvtár, a Művelődési Ház, a Citerazene-barátok Klubja, az Arany János MME és a községi önkormányzat volt.
Április 14-én magasrangú vendégeink érkeztek Magyarországról: Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Pirityiné Szabó Judit, főosztályvezető, Korsós Tamás, szabadkai főkonzul, továbbá  Pásztor István, a VMSZ elnöke,  Varga László, Pásztor Bálint és Fremond Árpád, parlementi képviselők, Zsoldos Ferenc, az MNT alelnöke és mások.
Április 26-án került sor a szenttamási magyar közösség jelentős eseményére, amikor bemutatásra és az olvasók elé került a Szenttamás-monográfia második kötete, a Historia urbis nostrae (Srbobran – Szenttamás – St. Thomas) II. E könyv is igazi összefogás eredménye.
Áprilisban a Szólj síp, szólj! egyik elődöntőjén, Moholon vettek részt a kis citerások.
Májusban ismét a kis citerások és a citeracsoport a Szólj, síp, szólj!-on lépett fel az Újvidéki M Stúdióban, ahol újabb elismerésekben részesültek.
Több napig vendégeink voltak a belgrádi Magyar Tanszék hallgatói és tanárai, részükre fordítói műhelymunkát, kirándulásokat, kézműves foglalkozásokat szerveztünk. Megállapodtunk, hogy az együttműködést jövőre is folytatjuk.
Június 1-éig megérkeztek az emlékház címére a novellapályázatra beküldött pályamunkák, újabb nagy munka kezdődött el, az értékelés, a befutott munkák rendezése, továbbítása a zsűritagoknak, az értékelés, valamint az eredményhirdetés megszervezése.
Júliusban intenzív munka folyt, egy napos tábort szerveztünk az Apáczai Kollégium Gion Nándor Irodalmi Táborának résztvevői számára.
A Tanyaszínház vendégszereplésének szervezésében is részt vállaltunk, az előkészületek, egyeztetéseket még a tavasz folyamán kezdődtek.
Július 27-én a Vajdasági Irodalom Napján került sor a Gion Nándor Novella- és Műfordítói Pályázat eredményhirdetésére, valamint a díjak átadására a Gion Nándor Emlékházban. Az ünnepség megszervezésében részt vettek a Klub, az Arany János Magyar Művelődési Egyesület tagjai és sokan mások.
Az elkövetkező héten, a hónap utolsó napjain a Palicsi Filmfesztivál filmjeiből vetítettünk hat filmet a Gion Nándor Emlékház nyári teraszán.
Augusztusban a Műfordítói Pályázaton a zsűri által megjelentetésre ajánlott novellák sajtó alá rendezése, lektorálása, a könyv megtervezése folyt, a kötet Priče iz Keglovičeve ulice címen jelent meg októberben. Bemutatója az 57. belgrádi könyvvásáron volt, Magyarország pavilonjában október 25-én.
Október 6-án a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének hallgatói és tanárai látogatták meg tanulmányútjuk során a Gion Nándor Emlékházat.
Október folyamán megkezdődött a betlehemes csoport összeállítása és felkészítése az 5. Győri Betlehemes Fesztiválra, amelyre a Hagyományápolók Klubja is meghívót kapott, a csoport vezetőivel megbeszéltük, hogy egy közös csapattal szerepelnek a gyerekek. Ezt az elképzelést elfogadták a szervezők is. A felkészítő tanárok alapos munkát végeztek, és a csapat remekül megállta a helyét.
Karácsonyra sikerült feltölteni a www.szenttamas.rs honlapot, így közelebb is kerülünk egymáshoz. Ide további önkéntesek segítségét várjuk. Erről a projetumról az újévi ünnepek után szélesebb körben megbeszéléseket tartunk.
Vannak ezenkívűl más megosztandó sikereink is az elmúlóban levő évben, de azokról majd egy másik alkalommal beszélek.
Minden esetre elégedettek kell hogy legyünk az idei év hozadékával.
Most itt az év végén szeretném megköszönni mindazoknak a tagoknak, önkénteseknek, támogatóknak a fáradozását, és nem utolsósorban a családunknak, akik nélkülöztek bennünket, akik  kivették részüket a közös munkából, hiszen így együtt sokat meg tudunk csinálni, egymásért és a szenttamási magyar közösségért. Én most egyben kihasználom az alkalmat, és sikeres és boldog új esztendőt kívánok a kedves hallgatóknak.

Németh Dezső