Kutyakiállítás

Szenttamas.rs

Németjuhász kutyakiállítás volt Szenttamáson

A szenttamási Kinológiai Társaság május 19-én a kiserdei segédlabdarúgó pályán megszervezte a IV. Nemzetközi Speciális németjuhász kutyakiállítását. László János az egyesület titkára elmondta, hogy az idei kiállitásra 68 kutya lett bejelentve, és ezúttal is érkeztek horvátországi kiállítók. A bíró Giuseppe Paffoni volt, aki Olaszországból érkezett,és aki a jelenlévő tenyésztők szerint az egyik legnagyobb szakértő a németjuhász kutyafajt illetően. László János hozzátette:

-A vasárnapi kiállításon összesen 14 kategóriában osztottunk díjakat, mégpedig a 3-6 hónapos-, a 6-9 hónapos-, a 9-12 hónapos-, a 12-18 hónapos-, valamint a 12-24 hónapos kutyák kategóriájában. Nyílt és munkaosztályban díjazva lettek a 24 hónapnál idősebb kutyák-, továbbá a kiállitáson jelenlévő legszebb nőstény- és kan kutya is – hallottuk a szenttamási egyesület titkárától.

A kiállítás legszebb nőstény kutyája az újvidéki Matić Vladimir tenyésztő kenneljéből-, a legszebb kan pedig Firic Péter milesevói tenyésztő kenneljéből került ki. Ő először is köszönetet mondott a szervezőknek, akik nem kis nehézségek árán, de minden évben sikeresen összehozzák Szenttamáson a CAC németjuhász kutyakiállítást.

A vasárnapi rendezvény benyomásairól Firic Péter, aki egyébként körmester, és a Szerbiai Kinológiai Szövetség keretében működő Németjuhász Kutyatenyésztők Egyesületének az elnöke, többek között a következőket nyilatkozta:

-Nagyon szépen meg lett szervezve az idei kiállítás is. A látottak alapján a felhozatal a mostoha viszonyokhoz és a nehéz gazdasági helyzethez képest eléggé reális, sokan jöttek Szenttamásra ma is – nyilatkozta Firic Péter, és hozzátette: - Az előző évekhez képest a fiatal kutyák minősége látszólagosan javult, és észrevehető az, hogy a tenyésztők jobban odafigyelnek arra, hogy minőségesebb egyedekkel fedeztessenek. Ennek az eredménye pedig az, hogy az utódok folyamatosan jobbak legyenek és kísérjék a trendet, ami a világban van. A kiállítóknak és a tenyésztőknek csak gratulálni tudok hogy előkészítették a kutyusokat a versenyre, nagyon szép anatómiai felépítésű kutyákat láttunk ma – mondta.

A kérdésre, miszerint merre halad a szerbiai, ezen belül pedig a vajdasági németjuhász kutyafaj tenyésztése, érezhető e itt is a válság, beszélgetőtársunk nemleges választ adott, és kiemelte:

-Bebizonyítottuk a világnak, hogy Szerbiából, Vajdaságból a németországi kiállításokon egyedi, nagyon jó helyezésű, sőt világvérvonalú németjuhász kutyáink vannak. Büszkék lehetünk arra a minőségre, amit ki tudunk tenyészteni - mondta Firic Péter.

Az elkövetkező vasárnap Szenttamáson hagyományos CAC - V. Nemzeti Kutyakiállítás kerül megrendezésre.

P.L. 2013-05-19