Rendezvények Aranycitera

Szenttamas.rs

 

Aranycitera

1995. tavaszán miközben folytak a Durindó és Gyöngyösbokréta előkészületei Szenttamáson, sor került néhány kísérőrendezvényre is. Voltak különböző előrendezvények, a gyermekszínjátszók mesejátékkal, az idősebb korosztály pedig vígjátékkal mutattkoztak be. Más helységből is akadtak vendégszereplők, de volt néprajzi és könyvbemutató is.
Akkor merült fel először a gyermek citeraegyüttesek vetélkedőjének ötlete. Az ötletet tett követette és így került sor a felhívásra az 1995. április 27-i Családi Körben. A felhívásból vetélkedő lett, melyet május 27-én tartottak.
A megtartott vetélkedőről így számolt be a Családi Kör 1995. június 1-i számában a Szépen szólt a citera című cikkében:
„Mindig ünnep az, ha valahol valami új születik. Ennek a gondolatnak a helytállóságából következőleg Szenttamáson szombaton nagy ünnep, szép ünnep volt: megszületett az Aranycitera, a gyermek citerazenekarok első fesztiválja, ezúttal mint az idei Durindó és a Gyöngyösbokréta kísérőrendezvénye. Még nagyobb volt az öröm a temerini alsósok és a szenttamási felsősök között: ők érdemelték ki az egyetlen díjat, az Aranyciterát.
- Nemes célt tűzött ki maga elé a szenttamási Citerazene-barátok Klubja és a Művelődési Ház, amikor úgy döntött, hogy megszervezi az Aranyciterát – mondta a megnyitón Habram Mária, a rendezvény fővédnökének, a Családi Körnek a főszerkesztője. – A citera régi, hagyományos hangszere ennek a vidéknek. Hangja hol halkabban, hol erőteljesebben, de mindig hallatszott. Mindig akadt valaki, aki gondoskodott róla, hogy ennek a kedves hangszernek a zenéje ne felejtődjön el tájainkon.
Most az Aranycitera rendezvénnyel biztosítékot kapunk arra, hogy hagyomány alapozódik meg, s a citerazenét kedvelő, a néphagyományokat ápoló legfiatalabbaknak minden évben lesz hol és lesz kivel összemérniük tudásukat.
Szerte Vajdaságból, két kategóriába sorolva összesen 19 együttest konferált be a szenttamási színházteremben Szűcs Róbert és Gál Elvira műsorvezető.”
Azóta elmúlt 18 év, és a szenttamásiak még mindíg rendületlenül szervezik e népzenei rendezvényt, mely azóta szabályzatot, helyszínt, és támogatókat is talált. A szervező mindeddig a Citerazene-barátok Klubjának tagjai voltak, de útközben akadtak segitők is. Hamarosan egy összefoglaló kiskönyv is napvilágot lát, melyben az elmúlt rendezvényekről készítt tartós dokumentumot a szervező.
Az elmúlt 18 év alatt készült fotók emlékeztesenek e szép és nemes rendezvényünkre.

Németh Dezső 2013-8-12