Citerazene-barátok Klubja

Szenttamas.rs

A Citerazene-barátok Klubjának évértékelő összefoglalója az elmúlt 2012-es évről

 

Citerazene-barátok Klubja

A klub 1992. október 25-én alakult. Tevékenységének kezdetén népzenével, azaz citerazenével, hagyományápolással, népművészettel foglalkozott, és irodalmi esteket szervezett. Több korosztályban működtek csoportjai, a legkisebbek mellett felsős, középiskolás és felnőtt csoportok. A gyerekek minden évben rész vettek a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőn, a korosztályuknak megfelelő szemléken, helyi és nemzetközi fesztiválokon. Tevékenységükkel nagy számú oklevelet, elismerést hoztak a klubnak. A csoportokkal abban az időben Zatkó Ibolya nyugdíjas zenetanárnő foglalkozott. A felnőtt csoport tagjai minden évben szerepeltek a Durindón és a Gyöngyösbokrétán. A klub főszervezője volt 1995-ben a Szenttamáson megtartott Durindónak és Gyöngyösbokrétának. A szemlének 1995-ben több kísérőrendezvénye is volt, többek között az Aranycitera, az általános iskolás citerások vetélkedője. Az Aranyciterát ettől kezdve minden évben megszervezték.

Nagy hangsúlyt fektettek a betlehemes játékra, felkutatták a helyi hagyományokat. A betlehemes csoport tagjai 1995 után minden évben részt vettek a magyarországi betlehemes találkozókon, Kecskeméten, Budapesten, Debrecenben. 2008-ban, többek között Gion Nándor szenttamási születésű író műveinek köszönhetően is, sikerült rekonstruálniuk a téli ünnepkör szenttamási játékát, az angyali vigasságot. Lejegyezték a játék forgatókönyvét, a kottákat, és a csoport azóta ezzel a játékkal lép fel itthon és vidéken is. A klub tagjai önállóan és más egyesületekkel karöltve évente több alkalommal nyilvános fellépéseket rendeztek. Az írott sajtó felkérésére (Családi Kör, Hét Nap és Magyar Szó) élőújságokat, nyereményjátékokat, különböző humanitáris rendezvényeket is szerveztek.

A klub tevékenységét, munkáját a szenttamási népkönyvtár Szent Szávó utca 19/a. száma alatti helységeiben bonyolította le mindaddig, amíg azt 1998-ban a könyvtár akkori igazgatója be nem tiltotta, és a munkát, próbákat magánházaknál, garázsokban folytatták. A csoportok munkáján ez nem volt észrevehető, fellépőik továbbra is hozták az elismeréseket, diplomákat, helyezéseket.

A klub alapítója a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek és a Horizontnak, s e szervezetek munkájában aktívan részt is vállalt.

A CBK 2004-ben magyarországi segítséggel megvette Gion Nándor szenttamási író szülőházát, a Popovača venac 30. száma alatt, felújította, és 2010. augusztus 14-én megnyitotta Gion Nándor Emlékházként. A teljes felújításra az eszközöket pályázatok útján nyerték el, emellett a klub tagjai, támogatói anyagi támogatással, munkával segítették a ház felszerelésének megvásárlását, a kiállítási anyag begyűjtését, rendszerezését és a kiállítás kialakítását. A látogatók megismerkedhetnek a szenttamási író munkásságával, életével, regényeinek helyszíneivel és településünkkel. Az emlékház fogadja az író munkásságát, életművét kutató egyéneket és csoportokat. Gazdag családi hagyatékkal rendelkeznek, dokumentumokkal, hang- és képanyaggal, filmekkel. Az emlékház honlapját (www.gionnandoremlekhaz.org) állandóan fejlesztik és új anyaggal bővítik.

2011. áprilisában az új előírásokkal összhangban megtörtént a klub dokumentumainak a törvénnyel való összehangolása és a klub újbóli bejegyzése.

Fontos megemlíteni, hogy a klub az elmúlt időszakban három könyv formájában jelentős helytörténeti anyagot is megjelentetett.

2011 júniusában került bemutatásra Szenttamás első magyar nyelvű monográfiájának első kötete, a Historia urbis nostrae (Srbobran – Szenttamás – St. Thomas). A második kötet 2012. áprilisában jelent meg Historia urbis nostrae II. (Srbobran – Szenttamás – St. Thomas) címen. E sorozat része még a 2011. év júliusában megjelent Szenttamási citerák című könyv is, mely a közösségünkben fellelhető citerákat mutatja be.

Jelentős munka a Gion Nándor-bibliográfia 2010. évi megjelenése is, melynek költségeit szintén pályázat útján nyerték el a Családi Kör hetilappal együttműködve.

A 2012. február 1-én a Magyar Nemzeti Tanáccsal és a Forum Könyvkiadóval közösen meghirdették a Gion Nándor Novellapályázatot, Szenttamás önkormányzatának támogatásával pedig a Gion Nándor Műfordítói Pályázatot. Az első eredményhirdetésre 2012. július 27-én került sor. A műfordítói pályázat díjnyertes munkái, 21 Gion Nándor-novella szerb fordítása a Forum Könyvkiadó gondozásában jelent meg a Priče iz Keglovićeve ulice című antológiában. A kötetet a szerzők és a szerkesztők 2012. október 25-én mutatták be az 57. Belgrádi Nemzetközi Könyvkiállításon a díszvendég, Magyarország pavilonjában.

Pályázati eszközökből a klub tájház kialakítása céljából 2012-ben megvásárolt egy régi szenttamási házat.

2012 őszén ünnepelte a CBK fennállásának 20. évfordulóját.

További és legfontosabb céljuk a Magyar Kultúrközpont megalapítása, amelyben otthonra találna a szenttamási magyar közösség, és benne egy fedél alatt tevékenykedhetnének a magyar művelődési és civil egyesületek.