I.Dédmamáink kalácsa

Szenttamas.rs

I. Dédmamáink kalácsa

A szenttamási Citadella civil szervezet volt a kezdeményezője a Dédmamáink kalácsa elnevezésű rendezvénynek, amelyet március 24-én tartottak a helyi Művelődési otthonban. Az első ízben tartott versenyjellegű kiállítást azzal a céllal szervezték meg, hogy felelevenítsék a régi ízeket, összegyűjtsék dédanyáink és nagyanyáink által egykoron készített finomságokat, és ezt a kóstolással egybekötött rendezvényen bemutassák, egyúttal átadják az utókornak.

A sós készítményeket és az édes süteményeket bemutató rendezvény hatalmas érdeklődést váltott ki a helyi háziasszonyok körében, akik többféle kaláccsal mutatkoztak be a közönségnek, mellettük a budiszavai Árvácska kézimunka csoport képviselői is hoztak finomságokat a bemutatóra. A tepertős pogácsától kezdve a guráblin át a herőcéig minden volt, ami szemnek-szájnak ingere.

A 42 benevezett kalácsból 38 félét mutattak be, ezeket értékelte a háromtagú bíráló bizottság. Szögi Ottilia nyugalmazott pedagógus, Tóth Ilona cukrász, valamint Szokola Julianna háziasszony íz és külalak szerint osztályozta a kalácsokat. A zsűrinek nehéz dolga volt, ugyanis szinte mindegyik finomság megütötte a mércét.

A díjazottak: Holló Andrea (kroaszán), Kraszulyák Borbála (kuglóf), Móricz Mária (hájas kifli), Fodor Rozália (bukta), Szöllősi Gizella (magyarica pite), Csúzdi Borbála (habcsók). A verseny legfiatalabb résztvevője, a 7 éves Füstös Nikoletta, a legidősebb pedig a 75 éves Szekrény Jolánka, különdíjban részesült.

A Citadella civil szervezet másfél hónappal ezelőtti megalakulását követően már két sikeresen megszervezett bált és a Dédmamáink kalácsai rendezvényt is maga mögött tudja – hallottuk Csúzdi Valériától, a szervezet elnökétől:

-A Citadella civil szervezet február elsején alakult meg hivatalosan, ugyanis ekkor sikerült bejegyeztetni az egyesületet. 25 taggal indultunk, de látva a nagy segítőkészségünket, mára már 35 tagra bővültünk, és a létszám folyamatosan növekszik. Ami az alapszabályzatunkat illeti, olyan teendők élveznek elsőbbséget, amelyek az összefogásra és a humánus munkára épülnek. Az a célunk, hogy felfigyeljenek ránk és tagjaink munkájára, emellett igyekszünk biztosítani az előfeltételeket ahhoz, hogy mindenki megfelelő helyet kapjon a társadalomban.

A szervezetünknek három irányvonala van, mindhárom segítőkészségünk fontosságát emeli ki: legfontosabb az emberbaráti rész, a szociális és családi támogatás. Ide tartozik a nehéz anyagi körülmények között élő családok, idős személyek, özvegyek, gyerekeiket egyedül nevelő anyák támogatása. Használtruha- és tanfelszerelés gyűjtéssel, jótékonysági kiállítások szervezésével próbálunk segíteni. A másik fontos tevékenységünk a kapcsolatépítés, a hazai és a határon túli, elsősorban anyaországi civil szervezetekkel, női szervezetekkel, művelődési- és karitatív tevékenységgel foglalkozó egyesületekkel. Részt veszünk a közösségünk művelődési életének a fellendítésében is, továbbá közreműködünk az ilyen jellegű rendezvények szervezésében is: jótékonysági bálokat, falunapokat, kézműves vásárokat rendezünk. A harmadik fő tevékenységi körünk a gasztronómiai rendezvények megszervezése és lebonyolítása. Ez utóbbi részeként februárban farsangi bált, azt követően nőnapi bált rendeztünk, megalakulásunk óta a harmadik rendezvényünk pedig Dédmamáink kalácsa versenyjellegű gasztronómiai kiállítás volt. Tele vagyunk ötletekkel, tervekkel, és bízunk benne, hogy leendő támogatóink felismerik segíteni akarásunkat – mondta Csúzdi Valéria, elnök.

Az egyesületbe egyébként bárki betagosodhat, nemzeti-, vallási-, továbbá politikai hovatartozástól függetlenül. Egyedüli feltételként el kell fogadnia az alapszabályzatot, és aktív szerepet kell vállalnia a humánus társadalmi tevékenységekben.

Paraczky László, Szenttamás -2013-03-25