Úrnapja

Szenttamas.rs

Az Úrnapja Szenttamáson

A pünkösd kettős ünnepe utáni tizedik napra (csütörtökre) a katolikus naptárban Úrnapja esik. Ezen a napon „Krisztus titokzatos testét” (Corpus Christi Mysticum) az oltáriszentséget ünnepli az egyház.

Az ünnep fő eseménye a körmenet, amelyen körülhordozzák az oltáriszentséget. A körmenet útvonala mentén négy oltárt állítanak fel az ott tartandó rövid szertartás céljára. Az oltárok fölé lombsátrat emelnek, a földre, a tovahaladó oltáriszentség elé rózsaszirmot szórnak. A virágszőnyeg (másutt széna- és illatos füvek terítik be a körmenet útvonalát) és a díszítésre szolgáló zöldágak varázserejű szentelményeknek számítottak; hasonló hatást tulajdonítottak nekik, mint más ünnepek „megszentelődött” növényeinek (főleg betegség és villámcsapás ellen varázsoltak velük). Az oltáriszentséget a talpas szentségtartóban, más néven úrmutatóban hordozzák körül, s abban teszik ki ünnepélyes szentségimádásra is.

Az idei ünnep fő eseménye a rossz időjárás miatt Szenttamáson ezúttal nem a templomudvarban lévő oltárok és sátrak előtt zajlott, hanem a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban imádkoztak a hívők és vitték körül az oltáriszentséget.

A négy sátort ezúttal a Szenttamási Kézimunkakedvelők Egyesülete – Kiss Julianna vezetésével-, a szenttamási Paska család-, a Hagyományápolók Klubjának asszonycsoportja – Pápista Irén vezetésével-, továbbá a Kalala néptáncegyüttes tagjai készítették és öltöztették ünnepi díszbe.

P.L. Szenttamás, 2013-05-31