Szenttamas.rs

Kitakarították Szenttamást

A szenttamási Helyi Közösség keretében működő, a Kommunális renddel- , környezetvédelemmel- valamint helyi járulékkal megbízott-, továbbá a NIS-el együttműködő Bizottság volt a fő szervezője az idei, sorrendben ötödik alkalommal megrendezett „Takarítsuk ki Szenttamást” elnevezésű akciónak. A „nagytakarításra” május 18-án délelőtt 9 órai kezdettel került sor.

A település utcáin, csaknem mindenütt, kisebb-nagyobb csoportok jelentek meg, akik gereblyével,műanyag zsákokkal felszerelve vágtak neki a munkának, és gyűjtötték az eldobált szemetet. A Helyi közösség előtt is nagy volt a „forgalom”, az ott dolgozók is kivették részüket a takarításból. Zoran Mladenović polgármester is gyűjtötte a szemetet, az egyik általános iskola mellett találkoztunk vele. A község első embere az akcióval kapcsolatban elégedettségének adott hangot, szerinte nagyon sokan közvetlenül is bekapcsolódtak a munkába.

-Bízok abban, hogy a jövőben ez az akció nem csak egynapos lesz,hanem egész évben tart, és hogy mindannyian megértjük azt, mennyire fontos a településünk tisztasága. Ez a nap ugyanakkor jó alkalom arra is, hogy felmérjük, mennyire szennyezett a környezetünk, és mennyire figyelünk oda oktatási intézményeink környékének tisztaságára – nyilatkozta Zoran Mladenović.

Az akció után Hallgató László a bizottság elnöke, és a munka koordinátora a szenttamás.rs. hírportálnak nyilatkozva többek között a következőket mondta:

-Mint szervezők, nagyon meg vagyunk elégedve az idei akción való részvétellel, ugyanakkor a teljesítménnyel is. Ez talán annak tulajdonítható, hogy az idén a már hagyományosan résztvevő általános iskolák diákjai mellett sok egyesület és civil szervezet is bekapcsolódott a munkába-mondta a Hallgató László, és hozzátette:

- A mai akcióra a műanyag zsákokat, a kesztyűket, továbbá az uzsonnát és az üdítőt a szenttamási önkormányzat biztosította. A helyi Jovan Jovanović Zmaj általános iskolából jöttek a legtöbben, négy felsős osztályból mintegy negyven diák jelent meg, akik az intézmény környékét, a becsei út melletti árkokat, és a közeli játszóteret-, a Vuk Karadžić iskola diákjai pedig iskolájuk környékét takarították ki.

A „Nárcisz” Biológiai Szakkör civil szervezet tagjai a gimnázium környékén, és a sportcsarnok előtti téren-, a Szenttamási Mozgáskorlátozottak Sportegyesülete a Bácskai nagycsatorna bal partján-, a helyi Šaran Sporthorgász Egyesület pedig a csatorna jobb partján és a hotel környékén takarítottak.

Az „Április 8-a” roma szervezet a jamurai városrészt-, a „Hobby 77” Kisállattenyésztők Egyesülete pedig a Dózsa György és a Szkopljei utca sarkán lévő klubhelyiség környékét takarították ki.

Az akcióból a helyi Nyugdíjasok Egyesületének tagjai-, továbbá a Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesületének tagjai is kivették részüket. Mindkét csapat a katolikus templom környékén, továbbá a Petar Drapšin utcában gyűjtötte a szétdobált szemetet – mondta a szenttamási Helyi közösség tanácsának a tagja.

A szombati akció koordinátora Hallgató László, és Brasnyó Nándor a helyi közösség elnöke köszönetet mondtak az önkormányzatnak a támogatásáért, valamint a Graditelj Közvállalatnak az összegyűjtött szemét díjmentes elszállításáért.

-Külön köszönet a polgármesternek Mladenović Zorannak, továbbá a Községi Tanács környezetvédelemmel megbízott tagjának Golubski Nestornak azért, hogy felismerték az akció fontosságát, és személyesen is hozzájárultak annak sikeres lebonyolításához - tette hozzá Hallgató László.

P.L. 2013-05-18