Rekordtermés várható

Szenttamas.rs

Rekordtermés várható búzából

Jelen pillanatban a búza kiválló állapotban van, és amennyiben nem lesz szélsőséges az időjárás, az idén rekordtermés várható, mely elérheti az 5 tonnát is hektáronként - mondta hírportálunknak Srbislav Denčić, az újvidéki Mezőgazdasági és Konyhakertészeti Intézet kalászosokkal foglalkozó osztályának vezetője.

-Az újvidéki búzafajták Szerbián kívül az idei évben is megtalálhatók a környező országokban, Macedóniától kezdve Bulgárián, Románián és Magyarországon át egészen Ukrajnáig és Oroszországig. Az intézet szakemberei éppen a napokban járták körül a terepet, és egyértelműen megállapították, hogy az őszi kalászosok szépen fejlődnek, és rekordtermés ígérkezik - mondja a szakember, aki hozzátette, hogy már több, mint 30 éve foglalkozik a búzával, de még ilyen termésjóslásra nem emlékezik.

-Elegendő volt a csapadékmennyiség, de ugyanakkor a megfelelő agrotechnikai eljárások is sokban hozzájárultak, hogy magasabb hozamokra számítunk az idén. Az előző évekhez képest tavaly ősszel sokkal szélesebb volt a vetőmag-kínálat, de a nővényvédelemre is nagyobb hangsúlyt fektettek a gazdák – jelentette ki Denčić,aki szerint három tényezőn keresztül személhető az idei búzatermelés.

-Egy-egy tő több táplálékot kapott így a kalászokban több mag termett, a megszokott 17-18 szem helyett most 20-21 szemes kalászokat találunk - mondja a szakember. Szerinte a kedvező időjárásnak köszönhetően a virágzáskor alkalmazott egyszeri lombtrágyázás is kedvező eredményeket hozott, mert a búza ezt a fejlődési stádiumot megfelelő növény-egészségügyi körülmények között érte el. Harmadik jelentős tényezőként felvázolta, hogy az utóbbi néhány évben megnövekedett a búza iránti kereslet, ezzel a gabona ára is, a termelőknek pedig az idei évben is ez hozza az első komolyabb pénzt a házhoz.

Denčić szerint az aratás kettő-három hét múlva kezdődik, két jelentős tényező miatt viszont megtörténhet, hogy mégsem lesznek rekordhozamok.

-Minden attól függ, hogyan alakul az időjárás az elkövetkező hetekben – mondja. Két negatív forgatókönyv is fenáll. Az egyik az, hogy ha az elkövetkező napokban hirtelen megnövekszik a hőmérséklet, mondjuk 35 fok fölé, akkor a nedves búzaszem egyszerűen belefő a kalászkába. Ebben a pillanatban ennek kicsi a valószínűsége, hiszen nem volt még 30 fok felett a nappali hőmérséklet. A másik negatív tényező pedig az,hogy folytatódik a csapadékos és hideg időjárás, aminek következtében a búza egyszerűen megdől, azaz lefekszik. Onnatól az érés már nem egyenlő arányú, és ebben az esetben magas terméskiesésre számíthatunk – tette hozzá a szakember.

A kérdésre, hogy az idei hozamokat illetően tudunk e jóslatokba bocsátkozni, Srbislav Denčić elmondta, hogy ha az időjárás és a már említett tényezők nem szólnak közbe, az utóbbi 50 év egyik legnagyobb búzatermése vár ránk.

-Amennyiben több lesz a napsütés és elmaradnak az éjszakai csapadékok, 15-20 nap múlva megkezdődhet a kenyércsata. Vajdaságban mintegy 5-5,5 tonnás átlaghozamra számítunk az idén – mondta az újvidéki Mezőgazdasági és Konyhakertészeti Intézet kalászosokkal foglalkozó osztályának vezetője.

P.L. Szenttamás, 2013-06-02