Konzuli napok

Szenttamas.rs

Kihelyezett konzuli napok Szenttamáson

Szenttamási Citadella civill szervezet volt a kezdeményezője annak a konzuli fogadónapnak, amelyet május 9-én tartott Szenttamáson Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa. Dr. Kovács Gábor és munkatársai a felújított moziterem épületében első ízben fogadták a magyar állampolgárságot kérelmezőket. A főkonzulátus tisztségviselői azért tartanak konzuli napokat, hogy lehetővé tegyék azok számára is a kérelmek átadását, akiknek komoly anyagi kiadásokat, illetve egyéb nehézségeket jelentene elutazni Szabadkára. A helyszínen dr. Kovács Gábor kozul a szenttamás rs. hírportálnak nyilatkozva elmondta:

– Személy szerint úgy gondolom, hogy ez a lehetőség mindenkinek jól jön, amikor Magyarország Szabadkai Főkonzulástusa a helyszínen veszi át a kérelmeket, hiszen ez azt jelenti, hogy nagy könnyedtséget tudunk biztosítani, és a jelentkezőknek csak az eskütételre kell Szabadkára utazniuk – mondta a konzul, aki megjegyezte, hogy minden első alkalom nehéz, és ez így volt most a szenttamásiak esetében is. – Itt konkrétan magára az eljárásra gondolok, ami nem mindig egyszerű. A kérdőívek kitöltése nem mindenkinek megy könnyen, ehhez segítségre, rutinra van szükség. A mai nap tapasztalatait illetően azt tudom mondani, hogy ezeket felhasználva, a következő alkalommal, amely június 20-án lesz, remélhetőleg már sokkal gördülékenyebben fognak menni a különböző ügyintézési feladatok – mondta Kovács Gábor.

A kérdésre, hogy a szenttamási konzuli napokat egy nemrégiben alakult civil egyesület szervezte, a szabadkai konzul megjegyezte, hogy a közeli (temerini) CMH iroda munkatársai felajánlották segítségüket a szervezőknek, ők azonban nem tartottak erre igyényt, azaz, csak korlátozott mértékben: – Nagyon örültünk volna neki, ha nagyobb mértékben vették volna igénybe a felkínált segítséget, hiszen a temerini iroda nagyon jó munkát végez, és gördülékenyebben megy az ügyintézés – mondta a konzul, és hozzátette: bízik benne, hogy a most szerzett tapasztalatokat a szervezők a jövőben jobban tudják hasznosítani, és nagyobb mértékben támaszkodnak majd a temerini CMH irodára.

– Ismeretes, hogy kissé módosultak a könnyített honosítással kérvényezhető magyar állampolgárság megadásának feltételei – folytatta a Kovács Gábor. – Az egyik ilyen lényeges dolog, hogy a magyar nyelvtudás ellenőrzése fontosabb lett, és ezentúl szigorúan ellenőrizzük ennek a feltételnek megfelelő meglétét és szintjét. Így a mai napon is volt, akinek azt tanácsoltuk, hogy még tanuljon magyarul, hogy maradéktalanul eleget tudjon tenni a feltételnek, illetve a kérelmet be tudja adni – tette hozzá. – A mai napon azt tapasztaltuk, hogy akik magyar óvodába, magyar iskolába iratták gyermekeiket, a nyeltudás ellenőrzése során nagy előnyt élveznek, hiszen nem felnőtt fejjel, hanem már gyermekkorban sikerül tökéletesen elsajátítani a magyar nyelvet. Ezzel kapcsolatban azt tudom tanácsolni, hogy a szülők a gyermekek számára – amennyiben csak lehet – éljenek a magyar oktatási lehetőségekkel, hiszen csak ezzel a nyelvvel tudják érvényesíteni a szigorított feltételt – mondta a konzul.

A könnyített honosítással kapcsolatos további tudnivalókról dr. Kovács Gábor elmondta:

– Ismeretes, hogy a kérelmezőnek egy felmenői láncot kell igazolnia. Ezért nagyon fontos, hogy összekapcsolhatóak legyenek az egyes okiratok, illetve fordítások. Ezeket még átadás előtt ellenőrizni kell, hogy megfelelően szerepelnek-e benne az adatok, mert ezáltal a kérelmek átvételekor nagyon sokban tudnak nekünk segíteni. Találkoztam olyan kérelmezővel is, aki azt mondta, nagyon sürgős lenne számára a magyar állampolgárság, mert magyarországi továbbtanulásról, illetve munkaajánlatról lenne szó – mondta a konzul, és ezzel kapcsolatban megjegyezte: – Csak azt tudom mondani, hogy maga az eljárás már több, mint két éve zajlik, tehát ezért is kellene mindenkinek kérelmeznie és élni a lehetőséggel, hiszen nem tudhatja pontosan, hogy a jövőben ez mikor jelent majd számára olyan lehetőséget, amivel élni tud. Magyarán: ha ez valakinek fontos volt, akkor már eddig volt kérelmezési lehetősége.

A május 9-én Szenttmáson megtartott kihelyezett konzuli fogadónapon Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának munkatársai 115 honosítási kérelmet vettek át.

P.L. 2013-05-12