Őseink zenéje

Szenttamas.rs

Őseink zenéje

Az Őseink zenéje elnevezésű népzenei találkozón elsősorban a Vajdaságban tevékenykedő legjobb vonós népzenei együttesek mutatkoznak be. Mellettük minden évben fellép egy külföldi, magyarországi, románia zenekar is vendégként, valamint néhány táncos, a vajdasági tánccsoportok tagjai, akik színesebbé teszik a műsort. z első Őseink zenéje elnevezésű rendezvényt 2002-ben szerveztük, megálmodója Alilović Gojko népzenész, a szenttamási Szökős zenekar tagja volt. 2012-ben, az idén kerül sor a 10. jubileumi rendezvényre. Az Arany János Magyar Művelődési Egyesület mellé 2010-ben a Citerazene-barátok Klubja is társult szervezőként, a rendezvény szervezését pedig Kiss Csaba és Juhász Gábor, a szabadkai Juhász Zenekar tagja vettek át – Horváth Futó Hargita.

Az Őseink zenéje elnevezésű népzenei találkozón elsősorban a Vajdaságban tevékenykedő legjobb vonós népzenei együttesek mutatkoznak be. Mellettük minden évben fellép egy külföldi, magyarországi, románia zenekar is vendégként, valamint néhány táncos, a vajdasági tánccsoportok tagjai, akik színesebbé teszik a műsort. Az első Őseink zenéje elnevezésű rendezvényt 2002-ben szerveztük, megálmodója Alilović Gojko népzenész, a szenttamási Szökős zenekar tagja volt. 2012-ben, az idén kerül sor a 10. jubileumi rendezvényre. Az Arany János Magyar Művelődési Egyesület mellé 2010-ben a Citerazene-barátok Klubja is társult szervezőként, a rendezvény szervezését pedig Kiss Csaba és Juhász Gábor, a szabadkai Juhász Zenekar tagja vettek át – Horváth Futó Hargita.

Rendezvényünk a Kárpát-medence tájegységeinek népzenéjét mutatja be. A közönségünk is a Kárpát-medence egész területéről érkezik. A rendezvény célja a táncházi zene ápolása, megőrzése, továbbadása az ifjabb nemzedéknek, és a vajdasági vonószenekarok affirmálása. Célunk között szerepel, hogy azokkal is, akik nem foglalkoznak népzenével, néptánccal, de mégis eljönnek a koncertre, megismertessük, közelebb hozzuk, esetleg megszerettessük a magyarság zenei és tánchagyományait, a koncertet követően ugyanis bekapcsolódhatnak egy rövid táncoktatásba, hiszen minden évben hajnalig tartó táncházzal zárul a rendezvény. Mindannak ellenére, hogy rendezvényünk a magyarság hagyományait, kultúráját dolgozza fel, szép számú szerb ajkú közönséggel is büszkélkedhetünk – Kiss Csaba.
Néhány szó rendezvényünk plakát-kultúrájáról: plakátjainkért számtalan dicséretet kaptunk, látogatóink közül sokan gyűjtik is az Őseink zenéje plakátjait. A plakátok ifj. Sebestyén Imre ötletes és igényes tervei alapján készülnek az újvidéki Dániel Print nyomdában. Rendezvényünket évek óta követik a hazai és külföldi médiaházak újságírói – Németh Dezső, a Citerazene-barátok Klubjának elnöke.

A rendezvényt úgy képzeltük el, hogy a népzenei együtteseken legyen a hangsúly, mivel a táncosoknak gyakrabban adódik alkalmuk a bemutatkozásra, és ilyenkor a zenekaroknak csak kísérő szerepük van. A fiatalabb zenészeknek, zenekaroknak jó lehetőség ez a bemutatkozásra, ismerkedésre és a további eredményes munka serkentésére, alkalom ez, hogy idősebb zenésztársaikkal együtt zenéljenek. Az Őseink zenéje lehetőséget nyújt ezeknek a fiataloknak arra, hogy sok-sok kitartással megtalálják a helyüket a Kárpát-medence népzenei porondján, a tapasztaltabbaknak pedig lelki öröm, hogy van utánpótlás, és emlékébresztő, hiszen valamikor ők is így kezdték – Fehér Emánuella.

2006-tól kirakodóvásár is gazdagítja rendezvényünket, amelyen a látogatók iparművészeink termékeiből is válogathatnak. A kirakodóvásáron az idősebb korosztálynál felelevenítődnek az emlékek, a fiatalabbak pedig megismerkedhetnek a régi, csaknem feledésbe merült kézműves szakmákkal, portékákkal. 2007-ben álltak össze először a zenekarok tagjai Nagyzenekarrá, ami azt jelenti, hogy a koncerten mindenkinek megvan a maga műsorszáma, és egy adott pillanatban, mint egy szimfonikus zenekar, minden zenész felsorakozik a színpadra, és rázendít az előzőleg begyakorolt dalokra. Ez az ötlet nagyon jónak bizonyult – szereti a közönség, ezért hagyománnyá vált csakúgy, mint ahogy hagyománnyá vált az elmaradhatatlan töpörtyűspogácsa vagy a zsíros kenyér – Kolenák Ibolya, az Arany János MME elnöke.

Volt olyan év, amikor egymást felváltva sorakoztak a zenekarok a színpadon, így alakították ki a koncertet, máskor egy fiatal szerelmes pár történetét dolgozták fel a zenekarok körbeutazva a Kárpát-medence magyar tájegységeit, egyik Őseink zenéjén a nagy mesterek emlékét idézték föl archív felvételekről, közülük egy kivételével valamennyien már az égiekkel muzsikálnak, mulatnak. És biztosan figyelnek bennünket, és örülnek annak, hogy nem volt hiábavaló földi igyekezetük. Csak néhányat említsünk közülük: dr. Burány Béla, aki nemrég még velünk mulatott a táncházakban, és kitörölhetetlen nyomot hagyott mindenkiben, aki csak egyszer is találkozott vele. De hallani lehetett a gyimesi Fodor Sándor Neti, kalotaszegi prímás hangját és muzsikáját is, Zerkula János gyimesi prímást, a Kodoba testvéreket, Bélát és Marcit, Potta Gézát és másokat. 2011-ben a rendezvénynek jótékonysági jellege volt, pénzadományt gyűjtöttünk a balesetben fiatalon elhunyt vagy megsérült jászsági táncosokért. Fontos, hogy együtt legyünk jóban-rosszban, és együtt ünnepeljük kultúránkat. Mert fontosak az ünnepek, hogy a hétköznapok forgatagában egy kicsit megálljunk, jól érezzük magunkat, feltöltődjünk olyan élményekkel, találkozásokkal, amelyek azután erőt adnak az előttünk álló megpróbáltatásokhoz. És ha ünnepelünk, akkor örülünk. A szenttamási polgármester köszöntőjében hangzott el egyik évben ez a mondat: „Öröm a fülnek, a szemnek, a léleknek.” És valóban az – Fehér Emánuella.

Rendezvényinken eddig többek között fellépett: Csalóka (Topolya), Juhász (Szabadka), Torontál (Nagybecskerek), Véka (Temerin), Gondűző (Ada), Árgyélus (Ada), Bíbic (Magyarkanizsa), Kis Csipás és Bandája (Kalotaszeg), Zengő (Szenttamás), Szökős (Szenttamás), Palatkai Banda (Mezőség), Vuk Karadžić ME zenekara (Topolya), Korinda Zenekar (Szeged), Lajkó Félix és Brasnyó Antal, Csík Zenekar (Kecskemét). Az idén fellép az erdélyi Heveder együttes, a Mentés Másként Trió, a Juhász Zenekar, Csonka Ferenc és a Csalóka. Újdonság lesz az idén a helyszín, a padlóburkolat cseréje miatt ugyanis az idén nem tudjuk a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolában tartani a rendezvényt, vendégeinket a csatornát átszelő híd lábánál, a nemrégen felújított sportcsarnokban várjuk – Horváth Futó Hargita.