Hírek

Szenttamas.rs

 

Hat szakkörben folyik a munka

A gyöngyfűzés, a hímzés, a nemezelés, a quilling-technika, a vesszőfonás és a mézeskalács-készítés fortélyaival ismerkednek a szenttamásiak

Megkezdték a munkát a vajdasági kézműves szakkörök a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával, idéntől pedig a civil szervezetek is lehetőséget kaptak a szakköri programhoz való csatlakozásra. Az ősszel indult szakkörök közül a szenttamási Hagyományápolók Klubjában az olyan hagyományos mesterségeket és tevékenységeket népszerűsítik, mint a mézeskalácssütés, a nemezelés, a vesszőfonás, a hímzés, a gyöngyfűzés és a quilling technika, mondta el portálunknak Robotka Angéla, a klub elnökasszonya. Kiemelte, a szakkörtagok munkájukhoz Kanizsán kapták meg a munkához szükséges eszközöket és anyagokat, a résztvevőknek pedig az Szakkör oktatóvideók alapján kell elsajátítaniuk az adott mesterség, kézműves foglalkozás tananyagát.

− A Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja is jelentkezett a felhívásra, amelyre a szervezők elsősorban vajdasági művelődési egyesületek, intézmények öt fős csoportjainak jelentkezését várták. Tekintettel, hogy a mi csoportjaink több mint ötfősek, így pályázati pénzekből vásároltunk további anyagot, hogy minden érdeklődő tudjon dolgozni. A témaköröket pedig azért választottuk, mert körünkben vannak szakemberek, akik elmagyarázzák, megmutatják mit és hogyan kell csinálni. Ma a hímzés és a gyöngyfűzés mellett a mézeskalácssütés és díszítés fortélyait fogjuk elsajátítani, gyakorolni – sorolta a klub elnöke. Hozzátette, a feladatokat jövő év májusáig kell befejezni, amikor is az elkészült tárgyakból közös kiállítást szerveznek.

Bacsa Margitka, a klub kézimunka csoportjának tagja elmondta, hímezni fognak, amihez javában tartanak az előkészületek:

− Kaptunk anyagot, amit jelenleg szét kell mérni. Nem egyszerű a dolog, azsúrozva lesz. Az azsúrozás mutatós, csipke hatású díszítés, a szálkihúzásos munkák egyike. Elkészítése az anyag hátoldalán történik, amelyhez lehetőleg olyan vastagságú fonalat használjunk, amilyen az alapanyag szála. A minta helyének kijelölése után (amely általában egy csík) a szövet szálait a minta hosszirányában kihúzzuk, így kapunk egy teljesen egyenes vonalat. Utána megvan, hogy pontosan hány centire húzzuk a másik két szálat, és akkor kezdjük elvarrni. Az azsúrozásnál miliméterre pontosnak kell lenni – magyarázta Margitka. Hozzátette, párna és szalvéta készül, és online előre megkapták, hogy az adott munkának hogyan nézzen ki, és az elkövetkező hónapokban azon dolgoznak, hogy ez megvalósuljon.

A kérdésre, hogy mennyire bonyolult munka a gyöngyfűzés, a harmadik osztályos Balzam Tamara − aki egyébként néptáncol is − elmondta, nem nehéz, de oda kell figyelni:

− Egy tűt fogsz a kezedben, cérna van rajta, és arra kell fűzni a gyöngyöt, sorban egymás mellé. Vigyázni kell a sűrűségre és hogy szép legyen – mondta Tamara.

Füstös Léna ötödikes diáklány:

− A téli kézműves táborban hallottam először erről a műhelymunkáról. Egy nyakláncot készítettem, sikerült befejezni, közben megtetszett a gyöngyfűzés, és most is ezzel foglalkozok. Otthon is szoktam készíteni nyakláncot, karcsatot, gyűrűt. Sok időt igényel, precíznek kell lenni, és vigyázni kell, le ne essen a gyöngy, mert könnyen elveszik.

 

 

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs