Hírek

Szenttamas.rs

 

Ahol minden csodaszép

Az újvidéki nemzetközi kézimunka kiállításon két szenttamási egyesület is jelen van

Az újvidéki József Attila Általános Iskola helyiségeiben a Vajdasági Magyar és Multietnikus Hagyományápoló és Kézimunkakedvelők Szövetsége, az újvidéki Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ és az újvidéki Mimóza Kézimunkacsoport szervezésében csütörtökön megnyílt a sorrendben 23. Nemzetközi Kézimunka Kiállítás.

Az idei tárlatra 41 hazai és 6 magyarországi csoport összesen 860 db kézimunkával nevezett be.

A rendezvényen Szenttamást a Kézimunka Kedvelők Egyesülete és a Hagyományápoló Klub Tulipán csoportja képviseli.

Füstös Erzsébet, a szenttamási Kézimunka Kedvelők Egyesületének elnöke elmondta, a csoport a Szövetség megalakulása óta mindegyik kiállításon részt vett, idén 23 felnőtt és 2 gyermek kiállítóval érkeztek Újvidékre.

− Csoportunk többféle hímzéssel készült, így a kalocsai és az úri hímzés mellett hoztunk szűcs- és fehér hímzést, továbbá csipkékkel, poentlesszel(sorcsipke) dekupázzsal, horgolással és festménnyel vagyunk jelen. Kiemelném, hogy a szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesületének hat tagja február óta nagy szorgalommal dolgozik csoportunkkal, így az ő munkáik is helyet kaptak a miéinkkel együtt. Egész évben lázasan készültünk az éves kiállításra, vagy ahogyan a legtöbben nevezik – nagykiállításra, hiszen kedves barátokkal találkozunk, sokat tanulunk, mindig valami újat látunk, ötleteket gyűjtünk stb.− mondta Füstös Erzsébet.

Srek Edit a szenttamási Hagyományápoló Klub Tulipán kézimunka csoportjának a vezetője elmondta, személy szerint másodszor vezeti a csoportot az újvidéki kiállításra, és ők is többféle kézimunkával készültek:

− Vannak matyók, pipacsosok, riselések, lyuk- és tűfüles hímzés, száraz nemezeléssel készült tárgyak és gyöngyfűzések, de hoztunk csipkét és falvédőt is. Egyébként nagyon sok kézimunkánk van, de kicsi a hely, így nem tudjuk mindet felrakni – mondta Edit.

Szavai szerint az ilyen kiállítások többek között azért jók, mert így a csoportok megnézhetik egymás munkáit, az ismerkedés mellett pedig felújításra kerülnek a régi barátságok is.

A kiállítás záróünnepségére augusztus 7-én 14 órakor került sor.

  

Szöveg és fotó: Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs