Hírek

Szenttamas.rs

 

Két csoport, két ezüst minősítés

A szenttamási Kalala és Lángocska csoportok sikeresen szerepeltek az óbecsei vetélkedőn

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete idén a 25. alkalommal szervezte meg Óbecsén a Kőketánc énekes népi gyerekjáték és néptánc vetélkedőt. Ahogyan a Szólj, síp, szólj!, ez a rendezvény is bemutatkozással egybekötött társalgásra toborozta össze a zene és tánc kedvelőit.

Szabó Gabriella főszervező elmondta, a pénteki bombariadó miatt csak délután vették birtokukba az iskolát a gyerekek, de a csúszás ellenére is minden zavartalanul működött. A rendezvényt kezdettől fogva a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezi, a helyszínt pedig a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör biztosítja.

− Pénteken 14 óra 30 perctől 19 óráig zajlott a Kőkentánc első része amikor is 35 csoport mutatkozott be, szombaton pedig délelőtt fél 10-től 14 óráig volt a második rész. 17 órakor már a szóbeli értékelésen is túl voltunk. A két nap alatt Vajdaság 38 településéről 64 csoport lépett fel, 13 kiemelt arany, 16 arany, 15 ezüst, 16 bronz minősítést osztottunk ki. A zsűri tagjait akik ezúttal is néptáncpedagógusok és koreográfusok voltak, a budapesti Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület kérte fel a produkciók elbírálására. Fontos elmondani, hogy a gyerekek ugyanolyan lelkesek, mint 25 évvel ezelőtt, nagyon szép viseleteket láttunk, a sok fiatal csoportvező pedig remek koreográfiákat készített. A másik fontos dolog pedig az, hogy mindenki, aki bejelenkezett, eljött és fellépett – mondta Szabó Gabriella.

− A szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja 2021. decemberétől Kiss Zsélykó (Zsiga) néptáncpedagógust és koreográfust kérte fel, hogy foglalkozzon a gyerekekkel, akiket érdekel a néptánc. A munka két korcsoportban folyik. A Kalala csoport az idősebb diákok korosztálya, ők jászsági táncokat táncoltak, a fiatalabb, Lángocska nevet viselő csoport viszont sárközi népi játékokat és táncokat mutatott be az óbecsei rendezvényen. Az öthavi munka sikeres volt, büszkék vagyunk mindkét csoportra, mert a vetélkedőről ezüst minősítéssel tértek haza. A szenttamási közönség május 28-án (szombat) a Zsebszínházban láthatja majd a produkciókat – mondta el portálunknak Robotka Angéla, a klub elnöke. Hozzátette, őszre várják a további jelentkezőket, és amennyiben lesz érdeklődő, még egy korcsoport alakul.

Süge Hunor és Magor már három éve néptáncolnak. Hunor elmondta, a Hagyományápolók Klubjában készültek az óbecsei fellépésre, ahol korábban is szerepeltek:

− Hetente egy-két alkalommal gyakoroltunk, nem volt túl nehéz megtanulni a táncot. Minden jól sikerült, kaptunk elismerést is, aminek nagyon örülünk.

Horváth Fanni:

− Három éve járok táncra, nagyon szeretem a néptáncot. Mindannyian izgultunk, sok versenyző volt, de miután kimentünk a színpadra, már minden simán ment. A Lángocska csoport tagjai elmondták azt is, hogy mindannyian várják a barátokat, szülőket a szombaton, május 28-án sorra kerülő fellépésre.

A táncosokkal való munkát részben a Csoóri Sándor Alap és a Szerb Köztársaság Emberi és Kisebbség Jogi és Társadalmi Párbeszéd Minisztériuma támogatta.

 


 

Paraczky László

Fotó: Lukács Attila

szenttamas.rs