Hírek

Szenttamas.rs

 

Philos-konferencia 2019

 

A Philos folyóirat munkatársai 2019. június 17-én, hétfőn 15 órai kezdettel megtartották idei konferenciájukat az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara nagy tanácstermében.

A projekt célja a tudomány-irodalom-művészet tárgykörében született munkák bemutatása és eszmecsere, dialógus kialakítása. A Philos szerzői elsősorban vajdasági és külföldi doktoranduszok, fiatal kutatók, akik a társadalomtudományok, humántudományok és rokon diszciplínák területén publikálnak és valamilyen módon kötődnek a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciához is. A folyóirat és a konferencia a vajdasági magyar humán és interdiszciplináris kutatások és szellemi tájékozódás számára jelent serkentést, nyilvános szakmai fórumot. A program projektvezetője Csányi Erzsébet.

A bevezető után Novák Anikó: A szemét mint érték Tolnai Ottó Szeméremékszerek című regényében, Grabovac Beáta: Vajdasági magyar−szerb kétnyelvű személyek teljesítménye érzelmi-konfliktusos Stroop-helyzetben, Fekecs Emese: Nyelvi tájkép Székelykevén, Csányi Erzsébet: Az anyagi jólét iránti viszony a vajdasági magyar farmernadrágos próza egyes darabjaiban, Horváth Futó Hargita: Gion-művek a hangok terében (Gion Nándor: Kitalált és igaz szenttamási történetek az 1920-as és 30-as évekből - tízrészes hangjátéksorozat), Pápista Zsolt:Bipoláris fogalmak képi-sematikus struktúrájának szerepe a metaforikus jelentésalkotásban címmel tartott előadást.

A Philos-workshop keretében szerkesztési tervekről volt szó. Ezek felölelnek még néhány kutatást, cím szerint: Bordás Sándor (HU): Írói nevek és figurák – az ismerős név történetszervező ereje a mai magyar prózában, Čekić Teodóra: А szerb nyelv hatása azokra a temerini magyar anyanyelvű beszélőkre, akik az általános vagy középiskolát szerb nyelven végezték, Deák Iréna: Szülőföld-asszociációk vajdasági magyar adatközlőknél, Bálizs Ágnes: Szívvel kapcsolatos frazeologizmusok a magyar, az angol és a szerb nyelvben, Molnár Norbert:A hős útja és a föld szerepe Daniel Defoe Robinson Crusoe és William Golding A Legyek Ura című szigetregényében.

A konferenciát munkaebéd zárta.

Támogató: Bethlen Gábor Alap