Hírek

Szenttamas.rs

 

Szegedi és újvidéki diákok Szenttamáson

A Határtalanul program keretében 25 magyarországi és 25 újvidéki diák látogatott tegnap Szenttamásra. A diákok megtekintették a Gion Nándor Emlékházat, ellátogattak a Szívhez és a kálváriára. A házigazda a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke, Németh Dezső volt.

A látogatás célját Eitler József, a szegedi Eötvös Gimnázium magyar- és történelem szakos tanára és igazgatóhelyettese vázolta fel, aki elmondta, hét évvel ezelőtt vették fel a testvériskolai kapcsolatot az újvidéki Svetozar Marković Gimnáziummal, ami annyit jelent, hogy hetedik éve utaznak a szegedi diákok Újvidékre, az itteniek pedig Szegedre. Minden egyes látogatás egy-egy közös projektum keretében valósul meg, ez az idei évben Gion Nándor élete és munkássága néven fut: − Az idei kirándulás 4 napos, és 25 tanuló érkezett 4 kísérőtanárral az újvidéki gimnáziumba. Szenttamáson meglátogatjuk a Gion Nándor Emlékházat és felkeressük az író regényeiben szereplő helyszíneket. Tegnap az Újvidéki Rádióban jártunk, ahol megnéztük a főszerkesztői szobát, a folytatásban pedig még több helyre szeretnénk eljutni. Három hét múlva nagy szeretettel várjuk vissza az újvidéki diákokat Szegedre, ahol szintén az íróval kapcsolatos dolgok után nyomozunk, végül elmegyünk Budapestre, Gion Nándor sírjához. Az egészről egy közös kézműves album készül majd, amely tulajdonképpen összegezi mindazt, amit láttunk, megtanultunk, felfedeztük és csináltunk – magyarázta a szegedi tanár. Hozzátette, fontos dolog, hogy mindaz mellett, hogy a gyerekek megnézik egymás városát és a nevezetességeket, megismerkednek egymással. Több tartós baráti kapcsolat is kialakult már. Az újvidéki Svetozar Marković Gimnázium magyar nyelv és irodalom szakos tanára, Kovács Smit Edit elmondta, a gyerekeknek a barátkozás, a kapcsolatépítés a legfontosabb, a témát és a tartalmat pedig a tanárok határozzák meg: − Itt az emlékházban is dolgoztunk. A gyerekeket csoportokra osztottuk, és meghatároztuk, hogy a szenttamási írónak ki melyik életszakaszáért felelős. Mindez pedig azt az eredményt hozta, hogy a gyerekek jegyzeteltek, nézelődtek, olvastak, felfedeztek olyan dolgokat, amelyek szerepelnek a kapott feladatban, és itt konkrétan látszik, hogy milyen előnye, hozadéka van a helyszíni csoportos tanulói munkának.

A Határtalanul program célja a magyar−magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

 

P. L.