Művelődés

Szenttamas.rs

 

A magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén a Gion Nándor Emlékház antológiasorozatát is díjazták

A zentai Művelődési Házban a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségén átadták a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség legrangosabb elismeréseit, és kihirdették a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2018 című pályázat eredményét is.

Könyvsorozat kategóriában a zsűri a szenttamási Gion Nándor Emlékház és a Forum Könyvkiadó Intézet közös gondozásában megjelenő sorozatot, a Gion Nándor Novellapályázat antológiasorozatát találta a legjobbnak. A kiadók a 2014. (Szombat az ecsetgyár utcában – illusztrálta: Szalma Gábor), a 2015. (A karc – az utolsó ecsetvonás – illusztrálta: Zerebélyi Tényi Edit) és a 2016. évi (Úton szőtt mesék – illusztrálta: Szabados Zsófi) pályamunkákból szerkesztett kötetekkel pályáztak. A díjat a Gion Nándor Emlékház munkatársai, dr. Horváth Futó Hargita és Németh Dezső vették át.

‒ A Gion Nándor Novellapályázat 2012-ben indult, s évente jelent meg egy kötet a pályázatra beérkezett legsikeresebb alkotásokból. A VMMSZ pályázatára az utolsó három kötettel jelentkeztünk, mert ezek illusztrált kiadványok. Szalma Gábort, Zerebélyi Tényi Editet és Szabados Zsófit kértük fel az illusztrációk elkészítésére, az alkotások felhasználásával a fedőlapokat Kiss Natália tervezte, a kötetek műszaki szerkesztője Csernik Előd volt. Számunkra azért fontos ez az elismerés, ahogyan a két évvel ezelőtti is, amikor szintén a Gion-pályázat egyik kötete, Fehér Miklós Fekete normalitás című regénye (illusztrálta: Kincses Endre) nyerte el a legszebb gyermek- és ifjúsági könyv díjat, mert rámutat arra, hogy a vajdasági, sokszor pályakezdő művészek szöveginterpretációja alapján készült alkotások, a szövegek képi megjelenítései és a novellák szimbiózist alkotnak a kötetekben, s hogy a könyvnek mint könyvtárgynak a megtervezésére is oda kell figyelnünk ‒ nyilatkozta az antológiasorozat szerkesztője, a Gion Nándor Pályázatok koordinátora, dr. Horváth Futó Hargita.

Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke a díj kapcsán elmondta: − Amikor elindítottuk a Gion Nándor Szépirodalmi és Műfordítói Pályázatot, azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy minél több írót és képzőművészt megszólítsunk. Ez mind a két pályázatra vonatkozik, mert nem csak a novelláskötetek és a regények illusztrálására kértünk fel művészeket, hanem a fordításköteteinkhez is. Ez az elképzelés nagyon jó visszhangra talált, hiszen sok kezdő, kevésbé ismert művésznek is lehetőséget adtunk. A könyveket illusztráló képanyagból kiállítást is szerveztünk, és szervezünk a jövőben is. Azt, hogy jó úton járunk, bizonyítja a két elismerés is, amit a munkánkért kaptunk. Tevékenységeinket a jövőben is folytatni kívánjuk, és remélem, ezzel is szebbé, gazdagabbá tesszük egyetemes kultúránkat.

 

Paraczky László