Hírek

Szenttamas.rs

 

A mezőgazdaságért és a hagyományőrzésért

Három szenttamási egyesületet támogatott a tartományi kormány

A Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkárság két év kihagyást követően az idén újra kiírta a pályázatot a vidéki térségek népszerűsítését és a gazdálkodók hatékonyabb együttműködését megcélzó, a mezőgazdasághoz kapcsolódó hagyományőrző rendezvények szervezésének támogatására. A pályázati keretösszeg 10 millió dinár volt és 106 szervezet pályázott sikeresen.

Szenttamás község területéről három egyesület beadványa részesült pozitív elbírálásban: a Turiai Kolbászfesztivál 38. rendezvénye 380 ezer dinárt, a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja a 25. Hagyományos Aratóünnepség megszervezésére 65 ezer dinárt, a Szenttamási Traktor Találkozó pedig a 7. Traktoros Találkozó megrendezésére 60 ezer dinárt kapott.

Željko Popić, a turiai egyesület titkára elmondta, a kolbászfesztivál már sokadszorra kap támogatást a tartománytól.

− Örülök annak, hogy minden alkalommal felismerik a Kolbászfesztivál egyediségét és turisztikai jelentőségét. Rendezvényünknek csaknem egy évtizede komoly nemzetközi jelentősége is van, mert hivatalosan (még mindig) Turián készül a világ leghosszabb kolbásza – fogalmazott Željko Popić.

Brasnyó Nándor, a Szenttamási Traktor Találkozó elnöke lapunknak elmondta, ez volt a harmadik alkalom, hogy beadták a pályázatot, és újra sikerült eszközöket kapni.

− A Traktoros Találkozó annak idején a szenttamási motoros találkozó kísérőrendezvényeként indult, ám az óriási érdeklődésre való tekintettel csakhamar külön esemény lett, mára pedig az egyik legtömegesebb helyi rendezvénnyé nőtte ki magát. A Traktoros Találkozó fő célja továbbra is a mezőgazdasági erőgépek és eszközök népszerűsítése – mondta Brasnyó Nándor.

Robotka Angéla, a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának elnöke a 25. Hagyományos Aratóünnepség jelentőségéről szólva elmondta, a kézzel történő aratás tulajdonképpen az egyik legfontosabb mezőgazdasági munkának számított.

− Az idei évtől fiákeres felvonulással bővítettük a hagyományos aratás kísérőrendezvényeit, ami igen szépen sikerült. Amikor arról beszélünk, hogy hogyan kerül asztalunkra a kenyér, akkor a búza és a liszt az, ami meghatározza, hogyan tovább – mondta Robotka Angéla.

Szavai szerint az utóbbi években a szenttamási magyar egyesületek mind szorosabban együttműködnek, és ennek egyre inkább látszik az eredménye.

 

 

Paraczky László

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs