Hírek

Szenttamas.rs

 

Négy napig tartott a szenttamási 24. Téli kézműves tábor

A résztvevők a bútorfestést, a nemezelést, a mézeskalácssütést és a gyöngyfűzést sajátíthatták el

Minden év januárjában a téli szünidőben a szenttamási Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubja az általános és középiskolás gyerekek számára megszervezi a Téli kézműves tábort. Az idei célja újra a régi mesterségek – kosárfonás, fafaragás, nemezelés – felelevenítése volt, ezek mellett a sószínezés, a gyöngyfűzés és sok egyéb apró dísz és kézimunka készítésének csínját-bínját is elsajátíthatják a gyerekek. A táborba újra helyi oktatókat hívtak a szervezők, ugyanakkor jelen voltak a klub tagjai is.

Varnyú Kristóf fafaragó, az egyik oktató elmondta, az idén először mutatta be a tábor lakóinak a bútorfestést, ami igencsak nagy érdeklődést váltott ki a gyerekek körében. − A tábort úgy szerveztük meg, hogy mindennap legyen egy fő- és több mellékfoglalkozás. A mellékfoglalkozások közül az idén a vessző- és papírkosárfonás, a varrás, a hímzés és a kötés, a fő foglalkozások közül pedig első nap a bútorfestés, második nap a mézeskalácssütés, harmadik nap a nemezelés, az utolsó napon pedig a gyöngyfűzés elsajátítása volt soron. A bútorfestésről annyit kell tudni, hogy olajfestékkel dolgoztunk, a kisebb fadarabokra felírhatták a nevüket, valamint horoszkópjeleket és egyéb mintákat rajzolhattak – mondta Kristóf. Kiemelte, a gyerekek ügyesek voltak, és a tábor minden napján nagyon szép munkák születtek. Robotka Angéla, a klub elnöke elmondta, az idén a bútorfestés újdonságként szerepelt a programban, hiszen a többi hagyományos foglalkozás elsajátításával együtt alkalom nyílik arra, hogy az évek óta visszajáró gyerekek néhány év múlva maguk is oktatók legyenek.

− A tábort az ünnepek miatt az idén január 5-e és 8-a között tartották meg. Külön köszönet Romoda Nándor kosárfonónak, aki minden évben eljön megmutatni a gyerekeknek azt, hogy hogyan készül egy-egy vesszőkosár. Hogy hogyan lehet papírból kosarat fonni, Szabados Etelka és Nesebik Erzsébet mutatták meg az érdeklődőknek. A varrás, a horgolás és a hímzés technikáját Andróczky Piroska, Lazić Svetlana és Bacsa Margit mutatták be, a nemezelést Robotka Sarolta, és jómagam. A téli tábor már hagyományosan idén is a négy nap alatt elkészült munkák kiállításával zárult, amit szombaton délután a szülők, nagyszülők mellett minden érdeklődő megtekinthetett – sorolta a klub elnöke. Hozzátette, a szervezők a táborban résztvevők számára minden nap főtt ételt biztosítottak.

Az idei Téli Kézműves Tábor a Csoóri Sándor Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Vöröskereszt szenttamási szervezetének támogatásával valósult meg. 

Paraczky László

szenttamas.rs