Egyházi élet

Szenttamas.rs

 

Templombúcsúra készülnek a szenttamásiak

A két szentmise mellett versenyjellegű rendezvényekkel és kulturális műsorra várják az érdeklődőket

A szenttamási római katolikus templomot 1815-ben a Szent Kereszt Felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel. A templombúcsút szeptember 14-én tartják, ami ezúttal szerdára esik. Az ünnepség menetében az előző évekhez viszonyítva idén némi változások várhatók, a részletekről Zsúnyi Tibor atyát kérdeztük.

− Ami az egyházi részt illeti, szeptember 13-án a kálvárián este hét órától lesz keresztúti ájtatosság, amikor is megemlékezünk arról, hogy templomunk a szent kereszt felmagasztalására van felszentelve, és a hitünk a kereszt, amire úgy tekintünk, mint üdvösségünk fájára. Másnap délelőtt 10 órakor lesz az ünnepi szentmise, amelyet Balažević Dušan atya fog celebrálni, szentbeszédet Juhász György kúla főesperes plébános mond – sorolta Tibor atya. A szentmisére a környező településekről is érkeznek plébánosok. Elmondása szerint a második szentmisére 17 órától kerül sor, hiszen szeptember 14-én munka- és tanítási nap lesz, így sokan nem tudnak délelőtt eljönni.

A templombúcsú alkalmából 2017 óta kulturális programokat is szerveznek, amelyek az elmúlt évek alatt bővültek.

A szenttamási Citadella Civil Szervezet szeptember 14-én két év kimaradást követően újra megszervezi a Dédmamáink kalácsa elnevezésű kiállítást a katolikus templom udvarában, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Az eseményről Salamon Anetta, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a versenyre benevező sütemények 9 és 13 óra között a hittanteremben adhatók le, eredményhirdetés 15 órától lesz.

Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tájékoztatási tanácsosa elmondta, idén is több újdonságra számíthatnak mindazok, akik ellátogatnak az egésznapos eseményre. A búcsú keretében idén először kerül megrendezésre a Bácska szíve elnevezésű pálinkaverseny. A benevezéseket és a mintákat 2022.09.11-ig (vasárnap) várják a parókián, benevezési díj nincs. Az eredményhirdetés a búcsú napján 16 órakor lesz. A templomudvarban 18 órakor kezdődő ünnepi műsor keretében az Értünk-díj mellett egyéb díjak is kiosztásra kerülnek.

− Az Értünk-díjat olyan személy vagy civil szervezet kapja, aki sokat tett a szenttamási magyar közösségért. Díjakat idéntől bővítették a szervezők, és megajándékoznak egy-egy fiatal tehetséget is, aki a jó tanulmányai mellett kiemelkedő teljesítményt nyújtott sportban, vagy egyéb versenyeken. Ez a Reménység-díj. Tavaly a testvérváros Orosháza önkormányzata a testvérvárosi kapcsolatok ápolásáért adományozott egy díjat, ezt idén folytatják, a díjkiosztáshoz pedig csatlakozott másik testvérváros, Jánoshalma is, ahonnan ezentúl az egyház keretein belül kiemelkedő személyt/személyeket jutalmazzák meg. Az ünnep még egy újítással bővült, ugyanis a templombúcsú napján az idén megkeresztelt gyermekeket is köszöntjük – mondta Szabados Fodor Beáta.

− A szenttamási Kézimunka Kedvelők Egyesülete már évek óta aktívan részt vett a templombúcsú megünneplésén. Kiállítást készítettek a munkáikból ezzel díszítve, szépítve a hittantermet. A templombúcsú napjának reggelén vendégek érkeztek a baráti kézimunka csoportok képviseletében Vajdaság számos településéről. Lobogókkal vonultak ki a kálváriára a keresztúri ájtatosságra, útközben imátkoztak, és ugyanígy jöttek vissza az ünnepi szentmisére. A szentmise után közös ebéden vettek részt. Mindez sajnos megváltozott az egyesület elnökasszonyának halála után. Nem sokkal a búcsú előtt örökre eltávozott, ezt követően pedig jött a pandémia – mondta Füstös Erzsébet, a szenttamási Kézimunka Kedvelők Egyesületének vezetője.

Hozzátette, a kézimunka kiállítást idén közösen szervezik a Hagyományápoló klub kézimunka csoportjával. Kedden este elmennek a kálváriára, szerdán pedig részt vesznek az ünnepi szentmisén.

 

 

P. L.

Szerkesztette és közzétette: Németh Dezső

szenttamas.rs